Ето кой е пилотът на падналия в Черно море изтребител! И колко читави изтребителя имаме в действителност!

България отблизо

Опитен летец е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със солиден стаж и колегите му в авиобаза „Граф Игнатиево“ се молят да е оцелял, съобщи „24 часа„.

 

Изтребителят изчезна в 0.45 часа по време на изпълнение на самостоятелна задача в рамките на учението „Шабла 2021“. Военният министър Георги Панайотов съобщи, че хеликоптери, дрон, две фрегати и миночистач са включени в издирвателната операция в Черно море край Шабла.

„Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента. Тече разследване в момента, събират се факти“, каза служебният министър на отбраната.

До момента в морето е открита спасителна жилетка, но без тяло в нея. Не е ясно и дали пилотът е успял да катапултира. Пред БНР командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Според военни от „Граф Игнатиево“ летецът е майор и неведнъж е доказвал своя професионализъм в небето.

„Много е тежко, дано да има шанс да е жив и да го открият час по-сскоро“, молят се в авиобазата.

Според колегите на изчезналия пилот, в момента е нужно да се извършат необходимите процедури. Притесняват се обаче някой да не прави политика от случая и се опасяват да не започне хвърляне на вина върху невинни, като командир на авиобаза, командващ ВВС или негов заместник.

„Има ли значение с колко изтребителя МиГ-29 оставаме? Преди бяха 15, след този инцидент са 14. Половината от тях не летят“, казват хора от авиобазата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *