Ето пълният запис дума по дума, с който ИТН дават „тартора“ на разцеплението на прокурор! Вижте причината!

България отблизо

ИТН обявиха отцепниците от групата за предатели и разкриха, че е бил упражняван безпрецедентен натиск от тях върху още депутати, за да излязат от ПГ. 

 

Като доказателство за това Тошко Йорданов пусна пред медиите скандален телефонен запис, от който става ясно как техният тартор бившият спортен министър Радостин Василев изнудва депутатката Христина Иванова от Плевенския избирателен район да излезе от парламентарната група заедно с останалите отцепници. Срещите в опит за разцепване на ПГ на ИТН са се провеждали в апартамента на Кирил Петков, става ясно още от записа.

От партията заявиха, че ще подадат сигнал до главния прокурор и ще предоставят записа. Очакват и вътрешният министър Бойко Рашков да реагира.

„Нека, когато записът бъде изпратен на компетентните органи, те да се задействат и да си влязат в правомощията. Борим корупцията с корупцията“, заключи по адрес на ПП и отвличането на депутати от ИТН зам.-председателят на НС Ива Митева.

От записания разговор се разбира, че след като Христина Иванова отказва да напусне ИТН, Василев я заплашва, че ще бъде принудена да си подаде молбата за напускане на Народното събрание.

Р. Василев: Всички сме тук, чакаме.

Х. Иванова: Няма да ходя никъде.

Р. Василев: Правя го за твое добро, не ни предавай и ти.

Х. Иванова: Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала. Аз мога да си отида и на село, както се казва, изобщо не ми пука!

Р. Василев: Защо?

Х. Иванова: Няма да отида никъде.

Р. Василев: Тогава си подай молбата да напуснеш Народното събрание! Щом не искаш да ни подкрепяш, значи си предател.

Х. Иванова: Аз ПП не мога да стана никога, Радостине!

Р. Василев: Ама няма да станете ПП, бе, човек. Няма да ставаме ПП, бе. Ние няма да ги подкрепяме даже, бе. Пътувам към теб.

Х. Иванова: Не, не, няма да дойда. Не искам. Промених си решението“.

Р. Василев: Уплашиха ли те, какво стана?

Х. Иванова: Ама кой да ме уплаши, като никой не ме знае как се казвам. Няма кой да ме уплаши, просто си помислих и по-добре, мога да си ходя. Нали знаеш, че аз никога не съм робувала нито за постове, нищо не съм искала. Аз съм работила за една кауза, тръгнала съм за една партия.

Р. Василев: Това ли ти е решението?“

Х. Иванова: Да.

Р. Василев: Тогава искам утре, ще дойдат хора при теб, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание. И ще видиш, че ще го направиш!

След края на записа, който изслушаха журналистите, самата Христина Иванова призна, че и друг път е била заплашвана от Радостин Василев.

„Изключително съм щастлив, че подобен душевен отпадък не е при нас“, коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„Истината е, че бяхте свидетели на един куп лъжи без нито един факт. Подложени сме на изключителен натиск – натиск от мутри. Мутрата Радостин Василев използва изгуби вашето време, за да говори всевъзможни измислици“, отсече и Станислав Балабанов.

Тошко Йорданов повтори, че днес е прекрасен ден, защото предателите се отделят от партията.

„Петима се отцепиха. Единият се държи като мутра и заплашва една дама. Много си корав да плашиш жена!“, възкликна по адрес на Василев председателят на парламентарната група.

„Другите – единият иска да е министър, другият иска да назначава хора. И знаете ли кое е най-забавното? Кога тези петима получиха прозрение? Когато г-н Трифонов развали коалицията и оттегли министрите? Защо не излязохте гордо да се възмутите от тоя гнусен Слави Трифонов? Или вътре ви е удобно?“, каза Тошко Йорданов.

Той пое лична вина, че е допуснал тези хора да станат депутати от ИТН.

И рязко преживяха душевен катарзис в името на постовете си. Ние дължим огромно извинение на хората, които са гласували за нас. Но хората се побъркват за власт. Аз нося лична вина, че тези хора са там. Че съм допуснал подобни хора да бъдат в групата, защото съм подвел останалите си колеги, че те са читави. Но ето така изглеждат хора, които, влизайки във властта, превъртат, и се вкопчват в тази власт като удавници. Ей така изглежда човешката глупост и алчност“, заключи Йорданов.

„Видяхме едни хора, които са предатели. „Предателите, колеги, умират сами“, каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Гроздан Караджов пък коментира, че недоумява от цялата тази агресия, която се е изляла лично към него и цялото МРРБ.

„Защо не ме дадоха на прокуратурата досега? Защо не ме дадоха на МВР, което е в техните ръце? Защо не ме дадоха на ДАНС?“, попита Караджов. „Абсолютно фалшива е тази следа, тя ви хвърля в някакви милиарди, а истината е, че мафията явно се е договора за тези пари още през лятото. Да, развалих много схеми. И явно не могат да се докопат до комисионите си“, заключи Гроздан Караджов по повод парите за пътните фирми.

„Тези хора, които лъжат, че става дума за Капъкуле, това са отвратителни лъжци!“, коментира Йорданов по повод обвиненията, че ИТН напускат властта заради скандала на ГКПП Капитан Андреево. Председателят на групата отново потвърди, че причината за напускане на правителството е Македония.

Именно по тази причина ПГ на ИТН ще поиска закрито заседание на парламента в сряда, на което ще бъдат извадени секретни грами и записки по темата, които доказват, че премиерът се е опитвал да заобиколи ветото за еврочленството на Скопие и българската позиция.

Любомир Каримански и Тошко Йорданов успокоиха още, че актуализацията на бюджета ще бъде подкрепена от ИТН, независимо от изтеглянето им от управлението.

Бюджетите ще бъдат подкрепени на първо гласуване, каза председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

„Няма да оставим хората без пенсии“, гарантира и Тошко Йорданов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *