Журналист издаде потресаващи факти за санирането: Ето кой е как ни е прекарал и с колко!

България отблизо
Едно нещо най-добре се вижда в контекст. В нито една държава санирането не бе направено като в България. За около 1 млрд. евро, даже и малко повече, са санирани малко под 100 000 панелни апартамента.
Това е 10 % от панелките у нас и са изхарчени  1 милиард евро.
В същото време 130 евро струва санирането за квадратен метър  в Германия. Там в санирането влиза конструктивната свързаност на панелите. Ако трябваше да се направи това, хората трябваше да напуснат жилищата. Това не бе направено. Направи се едно облепване и смяна на дограмата. Декоративно отвън, кухо отвътре. Беше важна фасадата, а не здравината на конструкцията, защото за второто трябва да се дадат доста пари, а фирмите ги спестиха.

Това каза журналистът Емилия Милчева по темата за санирането пред Люба Кулезич по „Евроком“.

През 2015 година бе отложено решението всички сгради да имат технически паспорт. В тях влиза всичко. Тази паспортизация не стана и затова в разходите за саниране не бяха включени най-важните  неща.

В разходите в Германия е включена и инфраструктурата през блока и зад него. За санирането в Германия данните са публични за разлика от тук.  У нас направо са държавна тайна.

Там  2, 100  милиона жилища  са санирани за 12 млрд евро. У нас 100 хиляди жилища за един милиард!

Кучето е заровено и в това, че сдруженията на собствениците изобщо не бяха допуснати да имат думата при избора на фирма. Нямат право на глас.

Фирма на близки на Делян Добрев е трета по брой санирани апартаменти.

Има данни колко е некачествено санирането.  Защо не бе направена карта на застрашени от сериозна увреждане сгради? Това беше крайно несправедливо. Трябваше да има самоучастие в процеса на санирането, за да може собственикът  да контролира процеса.  Тук собствениците само стояха и гледаха и нямаха право дума да кажат.

Някои панелки се разпадат, дори и да ги  облепиш.  Пада им и некачествената облицовка.

Те си се разпадат и отвътре, защото там ремонт не е правен.

Сравнете цифрите в България с тези от Германия и сами си отговорете колко пари са били дадени действително за саниране и колко са отишли някъде другаде.

За качеството изобщо да не говорим, категорична е журналистката.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *