Западни медии: Русия развива настъпление по цялата фронтова линия

Свят

TV2: Русия развива настъпление по цялата фронтова линия

Заради недостига на жива сила и боеприпаси Украйна преживява един от най-тежките периоди от самото начало на конфликта, пише датската TV2. След превземането на Авдеевка, руската армия се придвижва напред в пет посоки, а военнослужещите от украинските въоръжени сили отстъпват пред нейната невероятна настойчивост.

Тези дни украинските сили водят отчаяни боеве в опита си да забавят ново мащабно настъпление на руската армия, но явно няма да успеят да спрат руските сили.

Малко преди зазоряване в събота украинците бяха принудени да напуснат източния град Авдеевка.

Според The ​​New York Times това болезнено поражение заплашва да доведе до други през следващите месеци.

В момента Русия напредва по цялата хилядокилометрова фронтова линия, а украинците след две години жестоки битки са изправени пред недостиг на боеприпаси и жива сила.

Новата подкрепа, включително от Съединените щати, пресъхна.

Руското настъпление се развива по пет основни направления в източната и южната част на Украйна. Ето петте решаващи сражения на руското настъпление.

1) Авдеевка
Вече напълно разрушената Авдеевка бе важен укрепен район на украинските въоръжени сили в района на Донецк в източната част на страната в продължение на цяло десетилетие.

Украинците се сражават за града от 2014 г., първо срещу проруските републикански сили, а след това срещу самите руски войски.

До събота Авдеевка оставаше рядък град в региона, който никога не е попадал в руски ръце. Именно тук се намираше една от най-мощните отбранителни линии на Украйна.

Според Якоб Корсбо, старши анализатор в аналитичния център «Европа», не е ясно колко далеч Русия ще може да напредне от Авдeевка и колко силна ще бъде защитата на украинските въоръжени сили в нейните покрайнини.

«Но в Авдeевка украинците се защитаваха в котел, а това винаги е по-трудно. Ако сега намерят изгодна отбранителна линия това може да забави малко руското настъпление, но няма да го спре», твърди той.

Защото падането на Авдеевка улесни Москва да придвижва войски и оборудване по фронтовата линия.

Според The ​​New York Times ударите по руските линии за снабдяване са били извършвани от ВСУ, в това число от Авдеевка.

2) Маринка

Миналия месец руските войски изтласкаха последните сили на украинските въоръжени сили от Маринка, която също се намира в района на Донецк близо до Авдеевка.

След две години боеве от града не е останало почти нищо. Но според The ​​New York Times превземането на Маринка е позволило на руснаците да насочат вниманието си на юг, където се намира друг украински укрепен район — град Угледар.

Миналата година Русия многократно се опита да атакува Угледар от юг.
С превземането на Маринка Русия започва да атакува Угледар от север.
Сега в Украйна се опасяват, че скоро градът ще се окаже под масиран натиск от няколко страни едновременно.

3) Работино

В пика на миналогодишното дългоочаквано контранастъпление украинските въоръжени сили успяха да пробият фронтовата линия само с около 15 километра и да достигнат малкото село Работино в Запорожка област.
Сега обаче Русия изглежда решена да си върне изгубеното.

Руските военни изпратиха повече войски на този фронт, отколкото за превземането на Авдеевка, заяви тази седмица прессекретарят на южната групировка войски на украинските въоръжени сили Дмитрий Лиховой.

«Русия изглежда цели да успее там. Те просто се втурват напред, когато артилерията им унищожи украинските огневи точки, както в Авдеевка», заяви той в интервю за The New York Times.

Якоб Корсбо не изключва следващата голяма сухопътна битка да се проведе там.
В същото време той подчертава, че има смисъл да се очакват мащабни руски пробиви — и тук, и на други участъци от фронта — защото украинците сега са в безизходица.

«Руснаците използват главно артилерия, а това е невероятно унищожително», добави Якоб Корсбо.

4) Кременная

Откакто украинските въоръжени сили изтласкаха руските войски от Североизточна Украйна в първото им успешно контранастъпление през 2022 г., руснаците се опитват да си върнат територията.
Миналата година нито една от страните не успя да постигне значителен напредък, въпреки ожесточените битки в горите на този фронт.
Но сега Русия отново започна да върви напред, макар и бавно, защото иска да минимизира своите загуби.

Според The ​​New York Times руснаците напредват в две посоки близо до град Кременная: на север към важния железопътен възел Купянск в Харковска област и на запад към град Красни Лиман.
Предполага се, че руските войски в района имат около 110 000 войници.

5) Артьомовск
Русия превзе Артьомовск (Бахмут) през май миналата година след десетмесечни боеве, описани от някои като най-ожесточените след Втората световна война.
Украйна дълго време се опитваше да си върне града по време на флангова контраатака. Но се провали и сега руснаците отново поеха инициативата.
Наскоро назначеният за главнокомандващ въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че руснаците искат да пробият отбраната на Украйна в района на град Часов Яр.
В този случай Русия ще овладее околните височини и ще си улесни значително атаката на големия град Краматорск.
В Украйна считат, че руските войски в и около Артьомовск наброяват приблизително 62 000 войници.
„Ситуацията е напрегната, така че е необходимо постоянно да се следи ситуацията и бързо да се вземат решения на място“, каза Александър Сирски по-рано този месец.
Ако Артьомовск съхранява привлекателността си като военен трофей след две години конфликт, това се дължи на запазената боеспособност на руските сили, казва Якоб Корсбо.
Анализаторът се затруднява да каже дали Русия ще постигне нови успехи там.
Както и при други части на фронта, нещата ще зависят много от това колко помощ ще получи Украйна през следващите месеци.
«Ако настоящата ситуация, при която Русия всеки ден превъзхожда Украйна по брой изстреляни снаряди, продължи, украинските въоръжени сили ще имат проблеми на много места, заключи старши анализаторът Корсбо.
Източник: https://nyheder.tv2.dk/udland/2024-02-18-rusland-har-maal-om-at-storme-frem-langs-ukraines-frontlinje-vurderer-militaeranalytiker

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *