Западът дава заден за Украйна и приписва на Путин несъществуващи изявления, в опит да измие срама от лицето си

Свят

Украйна не трябва да пренебрегва възможността да сключи мир с Русия при настоящата ситуация на фронта, тъй като победата в една война се определя не само от териториални придобивки или загуби, пише известният публицист, политически коментатор и член на редакционната колегия на американския вестник The New York Times Серж Шмеман, цитиран от Фокус.

Коментирайки неотдавнашната статия на самия NYT за сигналите на Кремъл за готовност за мирно споразумение, Шмеман отбелязва, че те са едновременно „подозрителни и съблазнителни“. Той признава, че хипотетичните мирни преговори биха могли да се окажат капан на руския президент Путин, но въпреки това призовава да се разгледат и възможните ползи от провеждането им.

„Ако Путин се окаже сериозен [в намеренията си да сключи мир], Украйна не трябва да губи възможността да спре кръвопролитията. Завоюваната територия не е единственият индикатор за победа в тази война“, уверява авторът.

Шмеман отбелязва, че войната изчерпва украинските ресурси, а при все това няма перспективи за военно решение на конфликта. Авторът припомня за проблемите с американската помощ за Украйна и за нашумялата статия на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни, в която той признава за „патова ситуация“ на фронта.

„Конфликтът все още може да вземе неочакван обрат, както се случи преди. Но на този етап перспективата е дълга война на изтощение, която ще нанесе още повече щети на Украйна, ще отнеме още повече животи и ще разпространи нестабилност в Европа“, предупреждава журналистът .

Той цитира мнението на друг публицист, Майкъл Кимадж, който алармира, че безкрайният конфликт ще задълбочи отчуждението между Русия и Запада, ще укрепи путинизма в Русия и ще забави интеграцията на Украйна в Европа. Ето защо Шмеман смята деокупацията на всички територии на Украйна за „погрешна“ представа за най-добрия изход от войната за Киев.

„Истинската победа за Украйна е да се издигне от ада на войната като силна, независима, просперираща и сигурна държава, със силна опора в лицето на Запада. Това би било точно това, от което Путин се страхува най-много“, уверен е наблюдателят.

Шмеман също така отбелязва, че светът все още не признава за легитимен руския контрол върху онези територии, които ще останат в ръцете на Москва след мирното споразумение. Междувременно продължаването на войната без видима победа на хоризонта почти сигурно ще означава за Украйна загуба на по-голямата част от американската и европейска помощ под формата на оръжия и финанси.

Наскоро NYT публикува статия, базирана на информация от анонимни източници в западните дипломатически кръгове и сред бивши руски висши служители. В нея се твърди, че Путин активно изпраща тайни сигнали на Запада за готовността си незабавно да сключи мирно споразумение по сегашната линия на фронта.

Анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) смятат, че тези сигнали от Путин са просто опит да бъдат подведени западните политици, така че Западът да се съсредоточи върху хипотетични преговори, вместо да предостави на Украйна достатъчно оръжия.

loading...

Tagged

1 thought on “Западът дава заден за Украйна и приписва на Путин несъществуващи изявления, в опит да измие срама от лицето си

  1. Наистина Путин го е много страх от силна и независима Украйна. Тия на Запад са невероятни дебили. Преговори за мир няма да има, докато не се постигнат целите на Русия. Това не е завладяване на територия (руснаците имат достатъчно), а ликвидиране на укронацистите и кликата на наркомана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *