Започва ли мобилизация в България – ето какво се случва!

България отблизо

В последните дни, в разгара на военния конфликт между Русия и Украйна, руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняците в страната, пише pariteni.bg. 

Този ход на руския президент предизвика много реакция от всякакъв характер, включително и паника сред населението не само на Русия, но и в други страни, относно възможността за разширяване на конфликта и евентуалната нужда за мобилизация на населението и в други страни, включително и в България.

А това, че нямаме никакво отношение към войната никой от политиците не се интересува. Те оставиха цялата контра в служебното правителство. Защото знаят, че българският народ не иска да воюва, въобще няма да воюва срещу Русия и никой не може да го принуди да влезе в братоубийствена война.

С надежда, че това няма да се случи, все пак много от българите задават въпроси какво се случва, ако получат повиквателна за активна военна служба. По въпросите за трудовите права в подобни ситуации, разяснение предоставя д-р Тодор Капитанов, експерт в сферата на трудовото право.

 

Спрямо закона, обявяване на мобилизация може да стане единствено след решение на Народното събрание и указ на президента.

При повикване на активна служба в доброволния резерв, работникът или служителят се смята в служебен неплатен отпуск за времето на мероприятието/службата, включително деня на отиването и връщането.

Ако активната служба в доброволния резерв продължава повече от 15 календарни дни, работникът или служителят има право на два календарни дни неплатен отпуск преди заминаването и два дни след завръщането. За времето на този отпуск на работника или служителя се заплаща възнаграждение за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

Службата в доброволния резерв е:

1. активна служба;

2. разположение за активна служба.

Активната служба включва период от време, през който резервистът и техниката-резерв са извикани за изпълнение на задачи в състава на военните формирования от въоръжените сили или за придобиване на военна специална подготовка, за обучение в курсове за повишаване на квалификацията или за преквалификация.

Разположение за активна служба е период от време, през който резервистът и техниката-резерв не са извикани на активна служба, но са в готовност за нейното изпълнение.

При обявяване на извънредно положение на територията на страната или на част от нея резервистите и техниката-резерв, включени в решението на Народното събрание или в указа на президента на Република България по чл. 122, ал. 2 на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, се извикват на активна служба.

Службата в запаса е период от време, през който:

1. запасните и техниката-запас с мобилизационно назначение имат готовност за изпълнение на задачи при обявяване на положение на война или на военно положение в съответствие с получената повиквателна заповед;

2. запасните и техниката-запас без мобилизационно назначение имат готовност за изпълнение на задачи във военно време след получаване на повиквателна заповед.

Запасният и техниката-запас при обявяване на положение на война или на военно положение се явяват във военни формирования или структури за допълване на въоръжените сили, посочени в повиквателната заповед.

От часа и деня на обявяване на положение на война или на военно положение започва военновременната служба на резервистите на активна служба и на техниката-резерв.

Справка:

чл. 158 от Кодекса на труда

чл. 7, 8, 9, 10 от Закон за резерва на въоръжените сили на Република България

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *