Започва последната битка за разгрома на най-елитните части на ВСУ

Свят

Руските войски настъпват на Купянско, Лиманско и Бахмутско направления, като основната им цел е да превземат Часов Яр, а след това да напреднат към Краматорск и Славянск. За целта те са хвърлили на предните линии страховитите подразделения „Шторм Z“ и „Шторм V“, а зад тях са най-боеспособните части на десантните войски и морската пехота.

Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, цитиран от „Украинская правда“ и „Фокус“.

„Продължават настъпателните действия на врага на Купянско, Лиманско и Бахмутско направления. Бахмутското направление остава изключително важно за руските сили. Там те съсредоточават основните си усилия и са изпратили най-боеспособните части на десантните войски, морската пехота и подразделенията „Шторм Z“ и „Шторм V“.

Целта на врага на това направление е ясна – настъпление срещу Часов Яр, след това Константиновка, Дружовка, Славянск, Краматорск с последващо излизане на границата на Донецка област. Отдавна се знае, че градовете Славянск и Краматорск са най-укрепените в цяла Украйна, които се защитават от последните елитни украински групировки“, обясни Сирски.

Командващият Сухопътните войски на ВСУ добави, че на Лиманско направление руските войски са преминали в постоянни атаки на позициите на украинските войски в Макеевка и Тернов. Водят се бойни действия и на Северско направление.

„Руснаците активно използват техника по време на нападенията, с която украинските защитници все по-трудно се справят поради липса на боеприпаси“, отбеляза Сирски.

В същото време „не спират ежедневните щурмови действия на руските войски в района на Синковка с цел превземането й и създаването на плацдарм за по-нататъшно настъпление към град Купянск“, добави той.

„Ситуацията е сложна. Налага се да воюваме в условията на превъзходството на врага както в оръжията, така и в количеството на личния състав.

По думите на Сирски и на трите направления украинските войски държат защитата и засега отблъскват руските атаки, които обаче непрекъснато се попълват с резерви от щурмови батальони.

Настъпателните действия на руските групировки продължават.

За разлика от руснаците, украинските сили за отбраната се опитват да постигнат успех чрез обмисленото планиране на военни операции и ефективното използване на артилерия, минохвъргачки, ударни дронове и малки оръжия. А най-голямата ценност за нас е животът на нашите войници. Минимизирането на загубите винаги е приоритетно при планиране на операции“, завърши Сирски.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *