Защо ДАНС погна медиите заради чумата? Задава ли се българския вариант на „Мълчанието на агнетата“, или…

България отблизо

ДАНС обяви, че започва проверка в медиите, които са писали, че животните в Странджа са избити, за да се обезлюди района и да бъде населен с бежанци.

Обект на проверка ще са вестници и  сайтове, които са пуснали информации, че  бежанци тайно се връщат у нас  с военни полети.

Проверката е по искане на военния министър  Красимир Каракачанов, защото според него с тези публикации била застрашена националната сигурност.

Каква национална сигурност засягат козите на баба Дора /мир на праха им/? Какво толкова страшно в отразяването на чумата видяха управляващите?

Вината си е лично тяхна, според нас. Самият вътрешен министър Валентин Радев се огелпи в обясненията си по телевезията. Всички помним, че обяви едната сутрин, че има чума, а вечерта се обори сам. Козичките на баба Дора бяха обявявани ту за здрави, ту за болни, министър Порожанов пригласяше и също ръсеше противоречива информация. Започна една игра на „тука има, тука нема“.

Шефът на БАБХ Дамян Илиев пък каза пред „Труд“  , че прооби за чума са взети на 19 юни, на 23 са пратени във френска лаборатория и на същата дата е получен положителен отговор за наличието на болестта. На 25 юни е получена  заповед за евтаназия на заразените животни.

В задачата се пита защо 20 и повече дни проблемът остана скрит?

По телевизиите се появиха разни спецове, които да разсъждават има ли чума или не, да се убият ли животните, или не, а никой не изолира района, никой не постави добитъка под карантина. Излъчен беше клип с баба Дора, който обиколи целия свят и изпълни всички българи с гняв и състрадание.

Какво се прави в такива моменти?

Правят се проби. Ако са положителни, животните се изолират от контакт с другите. Правят се втори проби. Изнасят се данните в сайта на съответното ведомство. Изготвя се заповед за евтаназия и се обяснява ясно на всички защо се прави. И се прави веднага!

В случая имаше едно протакане от доста време, което не можем да си обясним.

Стопаните скочиха да си защитават животните. Ами нормално. Всеки ще го направи. Трогателни видеа заляха цялата мрежа. Още по-нормално. Като няма гласност, народът сам се опита да си я осигури.

Вярно е, че излязоха и доста небивалици. Но в България има сайтове, които са готови да напишат всичко заради жълти стотинки. Мятат някое бомастично заглавие и ловят шарани. Колкото повече читатели се хванат на кукичката да го прочетат, толкова по-добре. Защото печелят от трафик. За да се застраховат, тези сайтове са си сложили някакво мото – от типа на фейк нюз, измислици и веселби за сметка на политиците и прочие. Така са си вързали гащите и никой не може да ги пипне. А наивният народ гледа заглавията и вярва.

Това не е никакво нарушение на националната сигурност, а просто евтина хитрост да се преметнат читателите и медийните собственици да се изгаврят с държавното безсилие и липса на закони и прозрачност. Когато се крие истината, започват измислиците. Закономерно, защото хората искат да прочетат нещо, дори това да е пълна лъжа.

Според нас, журналистите,  трябва да се дава навременна информация от всички министерства и ведомства, когато нещо се случи в България и предизвика такъв голям обществен интерес. Криенето и шикалкавенето предизвикват обратна реакция. Всяка медия излиза със своя версия, други започват да правят собствено разследване.

Народът също се превръща в разследващ репортер и пуска всякакви видеа, а между тях се промъкват и откровени провокации. Читателите не могат да отсеят истината от лъжата и папагалски започват да разпространяват това, което им хареса.

Когато няма официални изявления, или когато те си противоречат едно с друго, се появяват слуховете.

Само че слуховете не могат да застрашат националната сигурност. Защото веднага могат да бъдат опровергани, ако начело на държавата стоят умни хора.

Ако стоят страхливци – ти пращат ДАНС.

А това не е ли опит да се стреснат медиите и от 111-то място в света по свобода на словото да се наредим направо на последното?

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

1 thought on “Защо ДАНС погна медиите заради чумата? Задава ли се българския вариант на „Мълчанието на агнетата“, или…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *