Ивайло Калфин: Спирането на помощта за Украйна ще излезе по-скъпо на европейската икономика

България отблизо

„Тече процедура за преразглеждане на европейския бюджет. Ако има по исканията на Киев съгласие, че ще има увеличение, отделен въпрос е с каква сума ще продължи помощта за Украйна. Въпросът e какви са другите алтернативи.

Спирането на помощта за Украйна сигурно ще доведе до много бърз край на войната. Войната създава силен източник на нестабилност. В интерес на Европа в бъдеще не е да има един агресивен съсед, а по границата си да има разбиране, че по-нататъшни войни и агресии ще бъдат неприемливи.“
Това мнение изрази пред БНР Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи, както и бивш вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

„Спирането на европейската помощ за Украйна ще излезе по-скъпо на европейската икономика и на данъкоплатците“, смята той.

В интерес на Европа е тази война да приключи, но без нарушаване на национални граници, допълни той.

ЕС се опитва да структурира помощта за Украйна, което предизвиква разногласия сред страните членки. Според Калфин по въпроса с финансовата помощ за Украйна на единия полюс са балтийските страни, на другия – Унгария. По думите му „решения се вземат единодушно, но по-бавно заради различните позиции“.

„От една доста пасивна позиция сега минахме в една доста агресивна позиция“, коментира Ивайло Калфин в предаването „Събота 150“ относно българската позиция. Според него липсват по-ясни инициативи от наша страна за Черно море, защото конфликтът се пренася там.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще „свикваме“ с нея, посочи Калфин.

Войната ще се отрази на изборите за Европейски парламент догодина, но не пряко. В Европа се наблюдават процеси, които са доста притеснителни – виждаме възхода на националистически партии, отбеляза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *