Иван Костов насочи пръст към Радев. Вижте в какво го обвини

България отблизо
”България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство, опора им е президентът Румен Радев, а той трябва да осъзнае, че управлението им не е вече негова функция.”

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997-2001 г.

 

Той изрази мнение, че „службите са в много незавидно положение“.

 

„Това незавидно състояние се дължи на обективни причини. Първо – службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление. Той придоби временно, по косвен път тази функция – през служебното правителство. Сега изглежда не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в конфликт службите с управляващите. … Правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява оперативното и стратегическото управление на службите. Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност – загубили са смисълът да служат на държавата. Защото държавата в момента са управляващите, както повелява Конституцията“, смята Костов.

 

Бившият премиер отбеляза, че службите за сигурност работят много слабо.

 

„Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана основната заплаха за сигурността на страната, като част от приоритетите и задачите на годишната им работа, а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България. Никъде го няма това. Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото“, посочи той.

 

По отношение на казуса за експулсираните заради подозрения за шпионаж духовници от известната като Руската църква в София, Иван Костов бе категоричен, че първо службите на Република Северна Македония ги е изгонила от територията си.

 

„Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им. … Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската църква – Васиан Змеев – б.р.) тук“, допълни бившият министър-председател.

 

Иван Костов подчерта безусловно, че службите трябва да пазят политически неутралитет, но задачите им ги определят политиците от управляващото мнозинство и „ако тези политици се сменят и сменят приоритетите си за националната сигурност, службите променят своите годишни планове и програми“.

 

„Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи веднага след речта на Путин в Мюнхен през 2008 г., защото се е сменила доктрината и по друг начин са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана дори през 2014 г. (когато Русия анексира незаконно Крим от Украйна – б.р.). … България още не е осъзнала през специалните служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това е крещящ факт, който целият свят знае“, изтъкна той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *