Ива Митева: Няма повече да охраняваме такива като Цвета Караянчева и Иван Гешев!

България отблизо

Актуализацията на държавния бюджет, поискана от служебния кабинет скоро ще приключи. Това съобщи председателката на парламента Ива Митева.

Тя обясни, че се очаква постоянните парламентарни комисии, сред които е и бюджетната, да си свършат по-скоро работата.

 

„Председателят на бюджетната комисия може да свика извънредно заседание, за да приключат с гледането на бюджета“, каза Митева.

Сред важните теми, по които ще работи НС, е продължаване на изслушването на главния прокурор Иван Гешев пред Комисията по конституционни въпроси

„Третото нещо, което ми се иска да свършим са промените в НСО. Готова съм с промените. Искам да извикаме пред спецкомисията на закрито заседание. Ние с Тошко Йорданов сме изискали информация за охранявани лица. Надявам се още тази седмица да свършим с шефа на НСО. 

Аз знам кои са охраняваните лица сега и искам да попитам защо.

Цвета Караянчева беше с лична охрана до онзи ден. Като ще играем на популизъм да видим кой кого надцаква, защото има граници. Ще прекратим веднъж завинаги охраната на Цвета Караянчева и Иван Гешев.“, заяви още Митева.

Тя подчерта, че е разписала заповед никой да няма персонални автомобили.

„Колите вече са в общ гараж, на парламентарните групи, на ръководствата на групите, а и комисиите няма да имат персонални коли, шефовете на комисиите – също, така че не разбирам защо се карат за шефски места, като няма да имат екстри“, категорична бе още шефката на НС.

Тя обясни още, че партията – „Има такъв народ“ ще подкрепи актуализацията на бюджета.

„Мисля, че и БСП, ДБ и ИБГНИ ще го подкрепят. Проблемът по-скоро е в някои параметри дали са необходими“, каза още Митева.

Че ИТН са склонни да подкрепят промените в държавната сметка намекна в понеделник вечерта и лидерът на партията Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

„Един милион мигранти са готови да тръгнат от Афганистан, за да избягат от режима на талибаните, който завладя страната. И тези хора няма да тръгнат нито към Америка, нито към Австралия.

Ще тръгнат към Западна Европа, което означава, че България е на пътя им. Аз прекрасно разбирам, че това са страдащи хора, които искат да избягат от насилието и шериата.

Но ние също ще страдаме, ако ги допуснем до нашата територия. Затова всички трябва да направим необходимото и да подкрепим сегашното правителство, за да може то да се справи със задаващата се криза. Защото талибаните въобще не ги интересуват политическите проблеми на България, а мигрантите – още по-малко“, написа в публикацията си Трифонов.

Тезата му повтори и Виктория Василева от ИТН след като представители на партията се срещнаха с президента Румен Радев. 

„Независимо от усилията за съставяне на кабинет, парламента трябва да поеме своята отговорност. Най-малкото да актуализира бюджета“, заяви самият Радев в началото на разговора с ИТН. При разговора с ГЕРБ пък тонът на срещата стана още по-остър.

„ГЕРБ  пък заявиха, че президентът трябва да има реакция за Кирил Петков. Той трябва публично да изрази позиция. Ние искаме КС да обяви за противоконституционно само частта за Кирил Петков“, коментира Атанасова.

„Призовавам го към следното със същата енергичност, с която размахваше харвардската си диплома, да покаже нотариално завереното заявление за отказ от канадско гражданство“, добави Митев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че са си поставили две задачи.

„Актуализация на бюджета в три посоки – стабилизиране на здравната система за посрещане на COVID кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна; втората задача е полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет, което да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система“, каза тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *