Извънредно: САЩ заплашиха РФ, а руската армия разби контранастъплението на ВСУ край Купянск!

Свят

Съветникът на президента на САЩ Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Русия ще използва фалшиви референдуми като основа за анексиране на окупираните територии на Украйна – сега или в бъдеще, съобщава „УНИАН“.

Както отбелязва той по време на брифинга, САЩ никога няма да признаят анексирането на която и да е част от Украйна.

 

„Знаем, че тези референдуми ще бъдат манипулативни. Знаем, че Русия ще използва тези позорни референдуми като основа за анексиране на тези територии – сега или в бъдеще. Ако това се случи, САЩ никога няма да признаят анексирането на която и да е част от Украйна“, казва той.

Съливан подчертава, че САЩ ще направят всичко Русия да плати за действията си.

„Ще работим с нашите партньори, за да се уверим, че Русия ще си плати за това, и ще осигурим историческа подкрепа за Украйна. Знаем, че президентът Путин вероятно ще обяви мобилизация, което е отражение на войната му в Украйна.

– Това не са действия на уверена в себе си държава, не е показател за сила, напротив, и САЩ и техните съюзници ще окажат необходимата помощ на украинския народ“, добавя той.

Френският вестник Le Monde съобщава, че руската армия удържа украинската контраофанзива край Купянск.

Руските въоръжени сили продължават да държат железопътния възел и да отблъскват неуспешните атаки на украинската армия.

Съюзническите сили са отблъснали нападение на украинските въоръжени сили в Николаевска област. В резултат на това украинските войски претърпяват тежки загуби, като в същото време има пленници и военни трофеи. Това съобщава пресслужбата на Народната милиция на ДНР, информират световните издания.

„Украинските въоръжени сили продължават с неуспешните опити за настъпление в посока Херсон. Противникът хвърли значителна сила от мобилизирани военнослужещи на ВСУ край село Тернови Поди в Николаевска област, за да атакува позициите на съюзническите сили“, се казва в съобщението.

На снимката: Военен трофей, придобит от Съзническите сили

Руските военни и мобилните резервни части на НМ на ДНР, подкрепени от танкове и артилерия, са унищожили БМП и голям брой жива сила на противника.

Друго БМП е леко повредено и е взето като трофей от съюзническите сили. Освен това са пленени офицер и медик от 24-та бригада на ВСУ, на които е оказана медицинска помощ.

На снимката: Още трофеи, попаднали при Съзническите сили

Според информацията, от разпитите на пленниците и проверката на документите им, става ясно, че старши сержант Михаил Сова е признат за годен за служба и призован за мобилизация на 25 февруари, въпреки че е инвалид без два пръста на дясната си ръка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *