Извънредно: Сергей Лавров заяви, че Евросъюзът е прекъснал отношенията с Русия!

Свят

Москва вече няма връзки с Евросъюза като организация, те бяха унищожени от Брюксел, заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости, след разговори с китайския си колега Ван И.

 

„Европа прекъсна нашите отношения като просто унищожи всички механизми, които бяха създадени в продължение на много години. Сега ние останахме партньори само с отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси, а не от заповедите на Брюксел.

По всяка вероятност, обективно, това води до факта, че отношенията ни с Китай се развиват по-бързо от това, което е останало от отношенията ни с европейските страни. Бих искал да подчертая още веднъж, че вече нямаме никакви отношения с Евросъюза като организация. Цялата инфраструктура на тези отношения беше унищожена от едностранните решения на Брюксел “, допълни Сергей Лавров.

Министър Лавров подчерта, че „ако и когато Европейският съюз, от своя страна, сметне за целесъобразно да премахне тази аномалия в контактите с Русия“, Москва ще бъде готова да изгражда отношения на основата на равенството, търсейки баланс на интересите.

„Но докато на западния фронт няма промени , на изток имаме много интензивна програма, която става все по-богата с всяка година“, подчерта Лавров.

Напоследък отношенията между Европейския съюз и Русия се влошиха заради така нареченото „Дело Навални“. ЕС въведе нови антируски санкции. Външното министерство на Русия ги нарече „задънена улица и нелегален опит за въздействие“, и обеща да отговори по достоен начин.

Както съобщи Дмитрий Песков, прес секретар на руския президент, Кремъл е уверен, че политиката на санкции срещу Москва не постига целта си и само вреди на европейските държави.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *