Изненада: Бундестагът отказа да обсъжда със САЩ спиране на „Северен поток 2“!

Свят
Шефът на Комитета за икономика и енергетика към Бундестага Клаус Ернст се обяви против каквито и да било дискусии със САЩ за спирането на газопровода “Северен поток 2”.
Това заяви самият той, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

Ернст отбелязва, че под натиска на новия държавник Джо Байдън Вашингтон е по-склонен да седне на масата за преговори. Въпреки това обаче спирането на проекта не е обект на разговори, както и механизъм за прекратяване на каквито и да било процедури, свързани с преноса на газ за ЕС, посочи още той.

По-рано германският вестник „Handelsblatt“ съобщи че са получени нови предложения от американската администрация до Берлин, свързани с евентуалното отмяна на санкциите от проекта. По-конкретно, въпросът се отнася до въвеждането на някакъв вид “механизъм за спиране“ транзита на газ в случай, че Русия “нарушава“ правата на човека. Освен това САЩ предлагат да дадат на Украйна нови гаранции, че тя ще остане доставчик на енергийни ресурси за ЕС.

Всичко това се случва на фона на все по-обтегнатите отношения между Русия и Запада, породени от опита на Брюксел да се намеси във вътрешните работи на Русия по казуса „Навални.

Точно поради тази причина в Брюксел се заговори за санкции, а една от основните идеи е да се спре проекта. Германия се обяви против.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на две магистрални линии с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той ще премине и през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

САЩ се опитват да пробутат своя втечнен природен газ в Европа и съответно да попречат на завършването на руския газопровод. Но техният газ е прекалено скъп дори за Германия. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции на компаниите, участващи в проекта, в резултат на което швейцарският Allseas прекрати дейността си.

Работата, обаче, продължи година по-късно: през декември 2020 г. Тръбопроводът Фортуна разпъна 2,6 километра тръби в германските води. В резултат на това, според оператора на проекта „Северен поток 2“ около 148 километра от тръбопровода са останали недовършени от общата дължина на двете му линии от 2460 километра: 120 във водите на Дания и 28 в Германия.

Работата е договорена с датските власти от 15 януари, строителството на територията на кралството се планира да приключи до края на април.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *