Изненада! ГЕРБ правят правителство с първия мандат

България отблизо
Коалицията ГЕРБ-СДС са твърдо решени не само да вземат първия мандат за съставяне на правителство, но и да го върнат изпълнен на президента Румен Радев, като излъчат премиер и министри, както и структура на Министерския съвет, след което да го внесат за гласуване в пленарната зала на парламента. Това пише ”Стандарт”, позовавайки се на източници от първата политическа сила в 48-ото Народно събрание.

Целта на този нов за ГЕРБ-СДС подход след четвъртите парламентарни избори за година и половина е при гласуването на депутатите да стане кристално ясно кои са политическите сили, които наистина се стремят да създадат желаното от гражданите редовно правителство. И кои умишлено саботират тази възможност, за да предизвикат поредния предсрочен вот в крайно неподходящия период на ранната пролет след икономически и социално тежката зима.

Неофициалните пресмятания за подкрепата на кабинет с първия мандат сочат, че той може да получи подкрепата на ДПС, които още от 2 октомври обявяват, че за да бъдат решени всички останали кризи, в които изпадат гражданите и бизнеса, първо трябва да бъде решена политическата. Т.е. да бъде съставено редовно правителство. Техният брой депутати обаче не е достатъчен за достигане на заветната бройка от 121 души и набира едва 103 гласа подкрепа.

Необходими са поне още 18 гласа в подкрепа на предложено от ГЕРБ-СДС правителство. Те обаче могат да бъдат търсени не само от цели парламентарни групи, както в случая с избора на Вежди Рашидов за председател на НС, когато зад кандидатурата му, освен ГЕРБ-СДС и ДПС, застанаха БСП и „Българско възраждане“ с общо 134 гласа. А и от другите, неподкрепили Вежди, каквито са ПП и Демократична България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *