Изненада: Западът в паника от руските ракетни удари. Европа е безсилна срещу…

България отблизо

След поредицата от унищожителни ракетни удари на руските въоръжени сили по украински обекти, Пентагонът обеща да помогне на Украйна да създаде интегрирана система за противоракетна отбрана. Това обаче е въпрос на бъдещето.

 

Уплашени от страховитата руска ефективност, 15 европейски страни са опитали да се погрижат сами за противоракетната си сигурност – от балтийските държави до Германия. Изглежда, че западните съседи са били, меко казано, „много впечатлени“ от уязвимостта на Украйна и от сравнението на собствените им сили за противовъздушна отбрана с руските.

Затова в четвъртък в Брюксел, се появи декларация от германския министър на отбраната Кристина Ламбрехт и 14 нейни колеги. Документът заявява намеренията на европейските партньори в Северноатлантическия алианс, както и присъединяващата се към НАТО Финландия, за създаване на обща европейска система за противовъздушна отбрана „Небесен щит”. Декларацията е подписана от: Германия, Великобритания, Норвегия, Холандия, Белгия, Финландия, Словения, Чехия, Словакия, Румъния, България, Латвия и Литва. Естония също възнамерява да се присъедини към проекта „Небесен щит“.

Ясно е какво подтиква европейците да излязат с инициативата за единна система за противоракетна отбрана точно сега. Първо, ходът на операцията в Украйна, и по-специално неспособността на украинската противовъздушна отбрана да отразява ракетни атаки по инфраструктурата, и второ, сравнението на възможностите на руските и на страните от алианса системи за противоракетна и противовъздушна отбрана.

Бразилският анализатор Пепе Ескобар смята, че руските удари по украински цели могат напълно да лишат Киев от способността да води бойни действия. А нека напомним, че украинската армия бе обучена и въоръжена по американски стандарти и въпреки това е безсилна да спре страшните удари на руската артилерия, на ракетните войски с техните Кинжали, Искандери и други мощни системи, които няма как да бъдат отразени.

Всичко това плаши неимоверно Западна Европа и тя започва панически опити да се спаси някак от страшните руски ракети, които може да я споходят.

На всичко отгоре, както отбелязва американският военен анализатор Уил Шрайвър в своя блог, Русия демонстрира способността редовно да прихваща ракети, което е революция на бойното поле. Както отбелязва Шрайвър, „нито една друга страна от НАТО няма такива способности“.

Военният експерт, бивш началник на зенитно-ракетните сили на командването на специалните сили на ВВС на Русия Сергей Хатильов подчертава, че днес няма обща система за противовъздушна отбрана на Европа, да не говорим за противоракетна отбрана. Елементите на противоракетната отбрана на САЩ в Полша и Румъния са „единично събитие, което не може да се справи дори с дузина ракети“, каза Хатильов.

Експертът подчертава, че ЕС няма единна система за контрол, няма далечно въздушно разузнаване, няма експресна обработка на разузнавателните данни, няма процедури за използване на различни радиочестоти. Всичко това е недостатък при създаването на единна система за противовъздушна отбрана.

Хатильов посочва, че засега в Брюксел е приета само декларация за намерения, а създаването на противовъздушен „небесен“ щит ще отнеме от пет до десет години. Цената на такъв проект може да се оцени на стотици милиарди долари, тъй като днес системите за противоракетна отбрана са най-скъпите оръжия“, отбелязва експертът. Той също така разкрива, че системите, които имат намерение да инсталират западните страни ще могат да работят – като се вземат предвид максималните подобрения – в радиус от 80 километра. А това е нищожно малко.

Как може Русия да пробие такъв щит, дори ако той бъде направен днес? „Това може да стане именно с помощта на хиперзвуковите оръжия. С тях Русия, ако е необходимо, ще може бързо да направи пробив в “Небесния щит“, подчерта източникът. И за да победите такава система, трябва да създадете „масивно нападение, което надхвърля възможностите за стрелба на Пейтриът“. „Русия има „Кинжали“, „Авангарди“, „Калибри“, „Искандери“ и други средства за въздушно-космическа атака, така че нито една система за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на Запада не може да ѝ устои. Те могат единствено случайно да свалят нашите ракети в отделни локални зони“, обясни генерал-лейтенантът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *