Изненада за Борисов: БСП, ДПС и патриотите единни срещу ГЕРБ за Велико народно събрание!

България отблизо

Народното събрание отхвърли окончателно предложението на ГЕРБ за създаване на специален ред за избори на народни представители за Велико Народно събрание, според което 200 от народните представители за Велико Народно събрание да се избират по пропорционалната изборна система, а останалите 200 по мажоритарна изборна система.

Предложението бе отхвърлено с гласовете на общо 162-ма гласували, от които 63-ма гласуваха „за“ и 99 – „против“.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ заяви принципна удовлетвореност от отхвърлянето на предложението. Той се мотивира с разпоредбите на чл.157 от Конституцията, според който избори за Велико Народно събрание се провеждат по общия ред.

Митев бе категоричен, че създаването на специална глава, която урежда специални правила за избор на представители на ВНС не би следвало да бъде подкрепяна. Депутатът подчерта, че не би следвало с въвеждане на подобна смесена система, каквото бе предложението на ГЕРБ за избор на пропорционално и мажоритарно избрани народни представители, да се ограничава представителността, напротив по думите му би следвало да се осигури точно обратно максимална представителност на всички обществени групи при решаването на важни въпроси, каквито са промяната на Конституцията.

Депутатът от БСП Смиляна Нитова заяви, че е време управляващите да изхвърлят „тази дъвка“ за Велико Народно събрание. Тя подчерта, че такова няма да има и единственият изход е оставка и честни избори. Колегата ѝ от левицата Филип Попов заяви, че няма експерт, който да е дал положително становище за тези предложения на ГЕРБ. В този театър няма да участваме, единствените цели на този театър е да се обезсмисли машинното гласуване, което вчера постигнахте и втората е – оставането ви на власт поне още малко, коментира той.

 

Как протече гласуването

 

По време на дебатите по ремонта на изборните правила се стигна и до абсурдна ситуация. Повод за нея стана именно предложението за нов начин на избор на депутати във Великото народно събрание, а проблемите започнаха с гласуването дали да се обособи нова глава в кодекса, посветена на това.

Правната комисия отхвърли предложението, направено от ГЕРБ, което обедини срещу себе си ДПС, БСП и „Обединени патриоти“. При днешното гласуване трябваше да се случи същото, а в началото така и стана – мнозинството одобри предложението на опозицията този параграф да отпадне. С това работата по този текст трябваше да приключи, но незнайно по какви причини на гласуване бе подложено и предложението на Правна комисия текстът да отпадне. Това не бе прието и изведнъж се оказа, че едно и също законодателство първо е било отхвърлено, а след това одобрено.

Последва хаос и подвиквания от залата.

„В момента са приети две противоречащи си предложения – според едното параграфът отпада, а според другото остава. Затова предлагам да спрем с нечленоразделните звуци и да подложим на прегласуване параграф 8 и той да отпадне. Това беше консенсусно решение“, опита се да обясни социалистът Крум Зарков. „Това, което се получава с това второ гласуване означава, че начинът на водене на заседанието не е както трябва“, подкрепи го Таско Ерменков.

Последва почивка, за да се уточни причината за нормотворческия хаос и как да бъде преодолян. Управляващите бързо се концентрираха и предложиха решение – оригиналното им предложение отново да се гласува, както и стана, а този път текстът беше подкрепен само от ГЕРБ, с което и отхвърлен, съобщи БГНЕС.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *