Изненада за олигарсите: Владимир Путин въвежда данък богатство!

Свят

Руският президент Владимир Путин предложи от 1 януари 2021 г. да бъде вдигнат данъкът върху доходите на физическите лица от 13 на 15% за гражданите с доходи над 5 млн. рубли (близо 73 000 долара) годишно, предаде БНР.

В телевизионно обръщение към гражданите руският лидер подчерта, че с по-високата ставка ще се облагат всички доходи, които надхвърлят 5 млн. рубли на година.

„Това ще даде на бюджета около 10 милиарда долара годишно“, каза той.

Държавният глава отбелязва, че тези средства ще бъдат насочени към социалните разходи и към лечението на деца с редки заболявания.

Може да се смята, обаче, че това е само началото, и богатите в бъдеще ще плащат много повече. Защото Владимир Путин не веднъж каза на олигарсите, че техните пари са взети от народа и държавата и пак там трябва да се върнат.

Държавният глава настоя всички семейства с деца до 16-годишна възраст да получат по 125 евро и през юли. Владимир Путин предложи също така удължаване на мерките в подкрепа на безработните до края на август, разширяване на програмата за нисколихвени ипотечни кредити за младите семейства и намаляване на данък печалба в IT-сектора от 20 на 3%.

В заключение президентът подчерта, че поправките в конституцията ще влязат в сила само ако бъдат одобрени от гражданите на предстоящото всенародно гласуване. Най-важната от тях предвижда възможността Владимир Путин да се кандидатира за президент и след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *