Изненада: Илиян Василев каза нещо свястно за руския петрол

България отблизо
Прекратяването на концесията на пристанище ”Росенец” поставя мина в полето на правителството. Над 93% от танкерите, които влизат в България, са руски нефт.

Това заяви пред bTV бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

 

Експертът подчерта, че правителството е успокоило топката, като е влязло в преговорен режим с рафинерията на „Лукойл“. „Без руски петрол може да се продължи напред и това не е голям проблем. В миналото се е вкарвало суров петрол от поне 10 дестинации, но въпросът е, че петролът от други страни ще бъде с по-висока цена и по-ниско качество. Което означава, че губим. И цените на бензина ще скочат, а качеството няма да е същото и колите ще се развалят по-бързо. Затова с политически лозунги и „Ура“ няма да стане“, посочи още той.

 

„Концесията на пристанище „Росенец“ е дадена на руския оператор, защото когато получихме от ЕК дерогацията/правото да ползваме още известно време руски петрол/, защото иначе държавата ни щеше да фалира, правителството предостави възможността на „Лукойл“ да внася руски нефт. Още тогава беше ясно, че диверсификацията на източниците на суров петрол ще е много трудна, защото трябва да намерим петрол на същата ниска цена и същото качество като руския“, добави Василев.

 

Всяка промяна в режима на превозването на суровини до „Лукойл“, би могло да доведе до увеличаване цената на горивата, алармира специалистът.

 

Според него всяко смущаване в доставките на горива, няма как да не се отрази на пазара на горивата и съответно на цените, които отново ще скочат нагоре.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *