Изненада: Русия удря шалтера на електрическия ток в САЩ

Свят

Руският износител на уранови продукти АО „Техснабекспорт“ е уведомил своите клиенти в САЩ за вероятната забрана от Русия за износ на ядрено гориво за американските ядрени електроцентрали, в отговор на санкции, приети от американските власти на 11 декември. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По данни на агенцията са били уведомени електроснабдителните предприятия Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp. и Dominion Energy Inc. Bloomberg отбелязва, че руските власти все още не са взели окончателно решение за ограничаване на износа.

След като бъде прието, то няма да влезе в сила веднага, но сериозно ще затрудни работата на американските ядрени електроцентрали. С руско ядрено гориво работят и американските космически двигатели, огромната част от които са купени от Русия. Ако Москва прекъсне потока на нискообогатен уран това ще затрудни работата на космическите спътници, от които САЩ зависят критично.

Цените на урана през 2022 г. се повишиха до най-високите си стойности от 2016 г. насам. Русия остава лидер в доставките на услуги за обогатяване на уран за американските атомни електроцентрали и заради това Вашингтон не може да се откаже от доставките на руския уран въпреки конфронтацията, която САЩ започна с Русия по фронтовете на Украйна.

Ако Русия обаче сама спре доставките на уран, това ще затрудни сериозно почти всички сфери на икономиката в САЩ, понеже тя зависи критично от евтината електроенергия, както и от непрекъснатата работа на американските космически спътници в ниска околоземна орбита.

Източник Днес.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *