Изненада: Тайните служби на Русия разкриха кой е организирал взривовете на Кримския мост!

Свят

Взривът, използван на Кримския мост, е бил изпратен от Одеса през България, Грузия и Армения, твърди руската Федерална служба за сигурност, предаде Ройтерс и БТА.

 

Като организатор на експлозията е посочен ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

За участие в експлозията, определена от Москва като терористичен акт, са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, съобщи Ройтерс.

Припомняме, че вчера нашите служби отрекоха превозното средство да е тръгнало от страната ни.

„Установено е, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти“, се казва в съобщение на Центъра за връзки с обществеността (ЦВВ) на ФСБ.

Установено е, че взривното устройство е било укрито в рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22,770 кг. В началото на август то било изпратено от пристанище Одеса до българския град Русе по договор между Translogistic UA LLC (Киев) и Baltex Capital SA (Русе).

Трима украинци са участвали в организирането на прехвърлянето на товари от България до пристанището на Грузия и след това в Армения: Михаил Цюркало, Денис Ковач, Роман Соломко, както и грузинските граждани Иносаридзе Сандро, брокер на име „Леван“ и арменския гражданин Артур Терчанян.

Товарът е бил от 29 септември до 3 октомври в Ереван. След това „GU AR GROUP“ LLC (Армения, град Алаверди) изпраща на товара към „Лидер“ LLC (Москва).

След това товарът е преминал границата между Русия и Грузия с товарен автомобил DAF с грузинска регистрация на ГКПП Горен Ларс. На 6 октомври товарът е доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

На 7 октомври със съдействието на Соломко, украинският гражданин Володимир Злоб и петима други руснаци подправят документите за товара: като изпращач е посочен ТЕК-34 LLC (Уляновск) несъществуваща компания в републиката, като получател е посочен Крим.

Същия ден палетите са натоварени в камиона на руския гражданин Юсубов Махир, който заминава за Симферопол, а на 8 октомври в 06:03 ч. е извършена експлозията по време на движение по Кримския мост.

В същото време контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната транспортна схема е осъществяван от служител на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, който се представя като „Иван Иванович“. Той използва анонимен виртуален номер, както и номер, регистриран на украинеца Андрейченко Сергей.

„В момента петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението, са задържани по наказателно дело“, се казва в изявление на ФСБ.

Разследването продължава. На извършителите ще бъде потърсена отговорност, посочват още от там.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *