Изненада: Украинците реват! 1300 терминала на Илон Мъск спряха!

Свят

Украинските военни активно използват терминали Starlink, не само защото им доставят интернет дори там, където няма връзка, но и защото от тях получават американски и британски разузнавателни данни за движението на руските войски и местоположението на техните оръжия. Наскоро обаче 1300 терминала излязоха офлайн.

 

Това съобщава CNN, позовавайки се на 2 източника. Провалът стана на 24 октомври.

Повредата на 1300 терминала Starlink е била „голям проблем“ за украинската армия, защото без координатите на руските военни части и въоръжения, които им предоставят американци и британци, ВСУ са слепи и техните артилерийски удари отиват в тъмното. Лошото е, че дори с тези данни, украинците не могат да нанесат много чувствителни удари по простата причина, че руската армия унищожи голяма част от артилерийския и ракетен потенциал на ВСУ и методично унищожава доставките на западни оръжия.

Наскоро обаче, терминалите на Старлинк бяха изключени поради липса на финансиране.

Повредата засегна устройства, закупени от Украйна през март. SpaceX таксува на украинската армия 2500 долара на месец за свързване на всяка от 1300-те единици. Така до септември това увеличи общите разходи до почти 20 милиона долара.

Преди терминалите да бъдат изключени от мрежата, украинското министерство на отбраната поиска от британците да предоставят месечни плащания от 3,25 милиона долара. Според един от британските служители, след дискусии между министерствата „било договорено, че военният потенциал има по-висок приоритет“.

Поддържаме редица терминали, които са от пряка тактическа употреба на украинската армия при отблъскване на руска инвазия, добави служителят, цитиран от CNN.

Той добави, че Великобритания обмисля и приоритизира всички нови искания от Украйна по отношение на тяхното въздействие върху борбата срещу руските окупатори, пише 24tv.ua.

Един от украинските официални лица също потвърди провала, като нарече терминалите Starlink „много важни“ за борбата на Украйна срещу руската армия

Припомняме, че системата Старлинк използва сателити от близкия космос, за да функционира. Следователно тази система ще работи, докато Кремъл не реши да я извади от употреба.

Любопитно! Септемврийското писмо на SpaceX до Пентагона говори за близо 20 000 терминала Starlink в Украйна. В същото време компанията признава, че повечето от тях са придобити изцяло или частично с външно финансиране, по-специално от правителствата на САЩ, Полша и Обединеното кралство. В писмото се посочва, че тези източници също плащат около 30% от месечната сметка за връзка. На свой ред Илон Мъск твърди, че SpaceX харчи почти 20 милиона долара месечно за поддръжка на сателитни услуги в Украйна.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *