Изненадващ ход! ПП и ДБ издигат жена за премиер. Ще има ли „нежно обединение“?

България отблизо

Стана ясно кой ще е кандидат-премиерът на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) в правителството на малцинството, което двете партии се канят да предложат при получаването на втория мандат, пише Стандарт нюз.

Очаква се той да бъде връчен до дни от президента Румен Радев, въпреки че Кирил Петков и Асен Василев поискаха повече време от държавния глава, за да се приемат закони в парламента.

 

В сряда Кирил Петков и Асен Василев излязоха със специална декларация, в която притиснаха останалите партии в Народното събрание (НС) да ги подкрепят, иначе не мислели за България.

Сега стана ясно, че Надежда Йорданова да е кандидатът за министър-председател, довериха хора от ДБ. Така ПП щели да демонстрират уважението си към по-малкия партньор.

 

Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов убедили Кирил Пеков и Асен Василев да не дразнят останалите партии в НС, издигайки близък до тях кандидат за премиер като Андрей Гюров или Никола Минчев.

Така по време на разговорите за кабинет на масата на преговорите  водещи щели да са Иванов и Атанасов, а не Петков и Василев. В момента, заради поведението на Кирил и Асен, съпредседателите на ДБ се приемат като по-диалогични и консенсусни.

Надежда Йорданова в момента е депутат от ДБ. Тя заемаше поста министър на правосъдието в кабинета на Кирил Петков.

Надежда Йорданова, Снимка: БГНЕС

Политическата кариера на юристката започва като шеф на кабинета на сегашния лидер на ДБ Христо Иванов, докато бе министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *