Илияна Йотова: Президентът Радев никога не е бил разединител, това е мантра на Борисов!

България отблизо

Надявам се, нямате предвид, че генералът не може да бъде интелектуалец. Против съм такова разделение. Чертаят се нови разделителни линии.“

 

Последното нещо, което може да бъде Радев, е разединител. Точно обратното. Той обедини хората в битката им срещу мафията, която ограбваше държавата.

Това стана ясно от думите на вицепрезидента Илияна Йотова пред Нова телевизия.

„Що се отнася до това кой е по-добре да бъде президент, аз съм „за“ човека на действието, а не „за“ човека на Кабинета. С проф. Герджиков се разбираме чудесно. Не го познавам като опонент. В крайна сметка, той става една политическа фигура и от тук нататък ще разсъждаваме и върху тази плоскост“, каза още тя.

„Разочарована съм. Очаквах сблъсък между Радев и Борисов. Ако трябва да вляза във вашата стилистика – генерал срещу генерал. Той не посмя. Тогава е нещо много свещено. Аз съм възпитаник на СУ и помня тогата в два случая – когато ме приеха и когато завърших. Тогава и химна, който я придружава, тя се счита като олицетворение и символ на познанието и истината, така че е грубо да се използва за политическа цел“, допълни вицепрезидентът.

Тя уточни, че все още не знае какви ще бъдат силните и слабите страни на проф. Герджиков, но го познава в съвършено различна светлина.

„Аз разчитам на мъдростта на избирателите на ДПС. Имала съм възможността да работя с техни представители, бяхме рамо до рамо в Брюксел и сме защитавали заедно интересите на България. Никога не съм усещала, че работят против националния интерес. ДПС е политически фактор в България и не подценявам техните избиратели“, сподели още Йотова.

„Очевидно текат разговори между ГЕРБ и ДПС, но не знам как ще го направят. Ще разглеждам техните кандидати и ще споря с тях, но само за да разбера какво е отношението им към промяната на модела, срещу който се борим. Кой с кого преговаря, не е в моя дневен ред. Не разсъждавам въобще за втори тур“, каза тя.

„Не трябва да разделяме българите на народ или политик. Когато обявихме през февруари кандидатурата си, искахме да заобиколим уговорките на партиите“, разкри Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че вече няма напрежение между президентството и БСП.

„Усетих го, но съм убедена, че левите избиратели знаят едно – ние всички сме за промяната, а не за партията на промяната. Няма нужда от изрично разграничаване. Нас ни подкрепят няколко политически партии. Има представители на БСП в инициативния ни комитет. Президентът Радев е много честен човек. Ако той имаше политически проект, щеше да излезе и да каже: „Това е моята партия, гласувайте за нея“, каза тя.

„БСП има своите ценности и принципи. В България трябва да има равен старт. Когато има държава, правила и закони еднакви за всички. Това защити Румен Радев и стана лицето им. Той се доказа достатъчно и за това говори огромната му подкрепя вляво“, обясни Йотова.

„Това е опорната точка, която чух за 120-ти път, когато представяха опонента ни. Проф. Герджиков е филолог, човек на словото. Трябва да е много внимателен с думите, които девалвира в българския политически речник. Хората не искат да чуват вече, например, думата „реформа“. Нека не превръщаме думите във фетиши. За нас обединението са онези български граждани, които протестираха. Не видях г-н Герджиков на площада, но видях други хора от Софийски университет“, каза вицепрезидентът.

Тя е категорична, че България не трябва да става президентска република.

„Какво значи да се превръщаш в президентска република? Конституцията трябва да бъде променена и аз не мисля, че тя трябва да се променя към Президентска република. Аз съм заклет парламентарист. От нас зависи политическите партии да се усъвършенстват, но не да се променя това.

Последното нещо, което може да бъде Радев, е разединител“, завърши Йотова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *