Индийският вариант на Ковид-19 не е по-смъртоносен!

България отблизо

Първият случай на индийския вариант на коронавирус у нас бе открит при млад мъж, който е студент в Плевен. Той е контактувал с друг заразен от Северна Ирландия, но след това се е изолирал.

„Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца“, обясни пред bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.
„Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не  по-малко от месец и нещо“, каза тя.

По думите й, нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавируса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество.

„Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично“, обясни доц. Гломб.

Вирусологът каза, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да се различи от останалите.

„Световният опит показва, че „Делта“ вариантът няма променена клинична картина. Няма и тежко протичане, но е значително по-заразен“, допълни доц. Любомира Гломб.

В момента у нас доминира британският вариант на коронавируса. По думите й, по нищо не може да разбере един заразен, че е с индийския вариант. Клиничната картина е същата.

„Към момента и в световния опит показва, че Делта вариантът не се прекарва по-тежко, но е значително по-заразен“, поясни специалистът и допълни, че в Индия се овладяват нещата.

„Процентът на тежкото протичане е процент от заразените“, каза още тя, но допълни, че смъртността не е по-голяма. Според нея опасността да се внесе вируса може да се намали при спазване на мерките и ваксиниране.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *