Иран се закани да превърне Израел в лунен пейзаж за 400 секунди

Свят

Израелската преса съобщава с безпокойство за последните разработки на Иран в хиперзвуковите технологии.

 

Техеран наскоро представи нова хиперзвукова ракета, „Фатах-2“, предизвиквайки тревога сред израелските анализатори.

Докато израелските медии, по-специално Jerusalem Post, изразяват съмнения относно реалността и ефективността на това развитие, Иран твърди, че „Фатах-2“ вече е готова и способна на високоскоростен полет с маневреност, което представлява сериозен риск за израелската територия.

Според Иран, разстоянието между ислямската република и еврейската държава ще отнеме по-малко от 10 минути.

„За 400 секунди ще долети до всяка точка на Израел. Това е една от най-високоскоростните разработки в света“, съобщават медиите в Техеран.

Междувременно, израелски и американски служители обсъждат евентуално извеждане на хиляди бойци от „Хамас“ от Ивицата Газа, за да се съкрати продължителността на боевете, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според събеседниците на изданието, тази дискусия е част от преговорите за това кой ще управлява ивицата Газа след края на боевете и какво може да се направи, за да се гарантира, че територията никога няма да бъде използвана за организиране на нова атака срещу Израел.

В допълнение, отделните американско-израелски обсъждания относно изтеглянето на бойците от „Хамас“ и техните семейства от анклава имат за цел да предоставят на някои от тях стратегия за излизане и да улеснят възстановяването на Газа след края на боевете.

Високопоставен израелски служител обаче казва, че не е ясно дали бойците на „Хамас“ биха избрали опцията за изгнание, ако бъде предложена такава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *