Искрено и лично: Горещи страсти между Нинова и МВР шефа разтърсиха парламента

България отблизо

Народното събрание (НС) прие искането на БСП за извънредно изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов заради зачестилите инциденти с мигранти.

Депутатите приеха и искането на „Възраждане“ за изслушване на Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците.

 

„Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск“, заяви Калин Стоянов в отговор на въпроси от депутати на „Възраждане“.

„От началото на тази година до момента имаме 5200 предотвратени опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. За същия период миналата година те са 15 600″, посочи той.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Преди 10 дни г-жа Нинова постави въпроса, че в България се връщали убийци и изнасилвачи от Афганистан и Сирия. И това нещо мисля, че го изяснихме още тогава, че става въпрос за 6 български граждани.

След това възникна въпросът – ама те по произход ли били или по рождение. Български граждани са, с лични документи, родени в България. Отишли са в Германия, извършили са различни престъпления, изтърпели са там присъдите и след това са върнати в България.

След това възникна въпросът – ама защо били върнати с полета, който бил по Дъблинското споразумение. Ами от Германия правителствен самолет ли да пратят?“, обясни той.

От БСП се възмутиха от тона на Стоянов. „Тоя тон, г-н министър, можете да го държите в някое от районните управления, не пред народните представители“, заяви Георги Свиленски и поиска от председателя на НС да направи забележка.

Думата взе председателят на партията Корнелия Нинова. „Предлагам ви от този момент до края на изслушването, а и до престоя на г-н министъра в МВР, да не вярвате на нито една негова дума.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Изказването ми е лично обяснение, г-н Ананиев, я не ми дръж сметка! Имам право по правилник, ще ми държи сметка защо се изказвам!“, повиши тон тя след забележка от място от Настимир Ананиев и в залата за момент стана изключително шумно.

„Току-що г-н министърът каза, че от началото на годината досега са задържани 260 човека. Това, което държа, е официална справка от МВР до нас, депутатите. Първото изречение гласи следното: „Само през януари са задържани общо 396 граждани на трети страни“, продължи тя, показвайки документа.

„Сега се убедих, че вие не правите разлика между задържания във вътрешността на страната, задържания на вход, задържания на изход. Така, както не правите разлика и между връщане по Дъблинско споразумение, реадмисия, връщане в страните по произход. Това явно не ви е ясно“, отговори Калин Стоянов.

„Състоянието по българо-турската граница никога не е било по-спокойно, както е в момента. Състоянието с нелегалната миграция, никога не е било толкова спокойно, както в момента“, подчерта той и избори предприетите от МВР мерки, които според него са довели до този резултат.

„Г-н министър, ще ви помоля да не споменавате повече името на г-жа Нинова, защото ще стане „Искрено и лично“ между вас двамата“, призова Росен Желязков преди поредното лично обяснение на Нинова.

„Не, няма да стане „Искрено и лично“, г-н председател. Отнасяме се изключително сериозно към темата“, увери лидерът на БСП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *