И Дайнов оплю „леденото хоро“ като мутренско, Хекимян го отряза, мрежата прегря

България отблизо

И тази година т.нар. „ледено хоро“ в Калофер предизвика разделение в социалните мрежи.

Един от красноречивите примери бе с участието на двама представители на двете гледни точки по отношение на мъжкото хоро, което се играе в ледените води навръх Йордановден. Единият е политологът проф. Евгений Дайнов, който заема либералната и критична гледна точка относно произхода и нуждата от тази традиция. Другият – емблематичното лице за „леденото хоро“ в Калофер дълги години Антон Хекимян.

 

В профила си в социалните мрежи Дайнов сравни традицията в богоявленската утрин с „деветдесетарска измишльотина, най-вероятно свързана с мутри, която т.нар журналя ни пробутват за многовековна традиция“.

В отговор на думите му бившият журналист Хекимян, който не пропускаше година, в която да се потопи в калоферската река, се включи с остри обвинения и справка за това, че Дайнов бил зачислен като аспирант в Института за история на БКП.

Припомняме, че цял ден днес избрани активисти на ПП и ДБ се опитват да промият мозъците на българите, че хорото в Калофер не е традиция, че е израз на бабаитлък и мутренско поведение и не съвпадало с европейските ценности.

В отговор народът ревна: „Не посягайте на празниците ни! Анатема!“

loading...

Tagged

1 thought on “И Дайнов оплю „леденото хоро“ като мутренско, Хекимян го отряза, мрежата прегря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *