Като няма „Фолксваген“…премиерът Борисов откри завод за фарове на „Мерцедес“: Завод след завод строим!

България отблизо

Премиерът за пореден път отиде до Пловдив, където по думите му няма как да се разминеш от нови заводи.

Пътят Пловдив-Асеновград стана много хубав. От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Белград имаме пътища. За това идват инвестиции. Научихме се от старите грешки. Всички парцели имат ток вода, даваш им парцел, а те идват да си строят. Сега, когато почнахме пътя Ботевград – Мездра и ремонта на АМ „Хемус“, инвеститори от Кърджали отидоха във Враца и строят 5 завода. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на нова фирмена база за производство на автомобилно осветление край Куклен.

„Упрекван съм в добросъседството, което имам към съседните ни държави. От 1934 г. в Турция са започнали да работят с „Мерцедес“. Вижте колко години са пред нас в производството на такива авточасти. Само преди седмица открихме над 200 работни места в нов завод на „Бош“. Софтуерът на всички електрически автомобили ще се правят в България. Тук ще се измисля и дизайнът на няколко модела автомобили. 60 млн. евро продукция – това са 120 млн. лв. за износ“, похвали се Борисов. Той изтъкна, че това е най-сладкото за една държава.

Завод след завод строим. Започнаха да се връщат висококвалифицирани български кадри от чужбина“, посочи бе Борисов. Премиерът на страната допълни, че продължават да строят.

/Който не вярва, да провери/

За мен е важно, че тук пасяха магарета, а сега какви магистрали и халета са. Не ви ли е драго?! На мен ми е драго. Идват хората и казват: Благодаря на държавата и общината, това са добросъседските отношения, подчерта още премиерът и призова да се стягаме и да работим здраво.

 

Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България. Благодаря на българските работници, инженери и програмисти за това, че със своята добра работа и квалификация довеждат такива инвеститори“, каза още премиерът Борисов. Той акцентира върху изградените индустриални зони в България, които се запълват изключително бързо.

„Когато сте идвали насам, сте видели колко много заводи се строят“, отбеляза министър-председателят Борисов и добави: „За мен е важно, че общината и държавата са осигурили всички условия. Това са работни места, това е БВП“.

 

Според премиера е от значение, че висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив.

 

„При този огромен растеж на града и видим икономически подем, не може пловдивското летище да остане в страни. Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема“, каза още премиерът Бойко Борисов.

„Одело България“ ЕООД е компания, занимаваща се с производство на осветление за автомобилната индустрия и е част от турския холдинг „Байрактарлар“. Инвестицията за завода край Пловдив е на стойност 40 милиона евро, като се очаква до 2023 години да бъдат наети на работа близо 400 души. За инвестицията си в страната, фирмата получава Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката.

„Одело България“ ЕООД наскоро откри Развоен център в София, където ще бъдат наети близо 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани дейности – дизайна и производството на автомобилни светлини.

Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро – инвестиции, направени през последните 7 г. В тях работят 4000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Производствената база на турската компания „Одело Фарба България“ ще заработи в индустриална зона „Капсида“ в Куклен. Борисов бе придружен от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Емил Караниколов и посланика на Турция в България д-р Хасан Улусой.

Първата копка беше направена през лятото на 2018 г. Инвестицията, която ще се влага поетапно в три завода до 2023 г., е в размер на 40,6 милиона евро, а общият брой на наетите ще е 400 души.

Oбщaтa плoщ нa пapцeлa e 92 000 квaдpaтни мeтpa, кaтo пъpвият зaвoд e въpxy 23 000 квaдpaтни мeтpa. Дo кpaя нa 2024 гoдинa тpябвa дa бъдaт гoтoви втopият зaвoд, кaктo и пpoизвoдcтвeнa бaзa зa eлeктpoникa плюc пapк зa пoддocтaвчици.

В случая се пита какво откриваме, когато първата копка е направена миналата година, но ще си спестим въпроса.

Защото отговорът е ясен.

Източник: Епицентър

Tagged

1 thought on “Като няма „Фолксваген“…премиерът Борисов откри завод за фарове на „Мерцедес“: Завод след завод строим!

  1. Като няма риба и цацата е кит…следва завод за гайки и винтове закрепващи фаровете..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *