Киев все повече се плаши от руското настъпление, което не спира

Свят

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна очаква руска офанзива в района на Харков.

ВСУ се оплакват от недостиг на артилерийски боеприпаси. Това частично се компенсира от масовото използване на дронове. Въпреки това защитата срещу руските войски, които постепенно  и неуморно настъпват, става все по-трудна.

Далеч от Белгород

Според министъра на отбраната Сергей Шойгу през януари въоръжените сили на РФ са извършили 127 атаки с високопрецизно оръжие срещу украински отбранителни предприятия, арсенали, военни летища и складове за гориво. Особено интензивно те поразяват цели на ВСУ в Харковска област в отговор на обстрела на Белгород. Владимир Путин говори за необходимостта от създаване на санитарен кордон, за да се предотвратят подобни атаки.

Някои западни медии смятат, че точно тук руската армия скоро ще започне голямо настъпление. Американското издание “Форбс”, позовавайки се на източници в Киев, твърди, че Москва е разположила в Купянск 40 хиляди войници, 500 танка и стотици гаубици. Според изданието, срещу тях се противопоставят десет бригади с обща численост 20 хиляди души. Групата се командва лично от главнокомандващия на сухопътните сили на ВСУ ген. Александър Сирски, автор на настъплението в Харковска област през есента на 2022 г.

В Сумска и Харковска области се изграждат нови укрепени райони. Руската армия продължава бавно да напредва. През януари те окупираха Крахмалное и Табаевка на важната магистрала Н-26, свързваща Купянск със Сватово и Кременная. Успехът се развива към Песчаное и Берестовое. След тях до река Оскол вече няма селища, за които украинците да се задържат.

Тежка е ситуацията и за ВСУ в района на самия Купянск – руските войски се опитват да го прикрият от север. В района на Синковка се водят ожесточени боеве. Ако бойците от ВСУ се изтеглят от източните квартали на града, през реката, те ще загубят голям железопътен възел. И това е важен логистичен център за тях.

На юг, на Торския издатък, руската армия е направила пробив към река Жеребец и води тежки боеве при селищата Терни и Ямполовка. Успешните действия тук ще позволят достъп до Красни лиман от североизток. И това е един от възможните плацдарми за атака на Славянск.

Западно от Донецк

Продължават боевете за височините южно от Артьомовск. На запад руските части напредват към Часов Яр. В този малък град и околностите му са разположени украински оръдия, които обстрелват селища, контролирани от Русия. Той обаче се намира на хълм, което затруднява маневрирането.

В донецкото направление, след освобождаването на Маринка през декември, военните действия постепенно се изместиха на запад, към Курахово. Наскоро там е забелязана строителна техника. Явно копаят окопи.

Близо до Новомихайловка има успехи в района на селището Победа. Основната част от бойната работа тук вече се извършва от артилерия и безпилотни самолети.

В сектора на Угледар през последните дни руските сили заеха нови позиции северно от Приютное, като спечелиха повече от километър. Като цяло фронтът тук е статичен, тъй като откритият терен, липсата на зеленина в горските пояси и голям брой дронове от двете страни практически елиминират фактора на изненада.

Медиен плацдарм

В района на Запорожие имаше същите позиционни битки при Вербовое и Работино, както и при Пятихатки, недалеч от Каховския резервоар. ВСУ вече не се опитват да настъпят към Токмак, отбранителната „линия Суровикин“ остава непревземаема.

Сега украинците са в отбрана. Воюват основно с ФПВ-дронове, които се използват съвместно с ретранслатори, което сериозно увеличава обхвата им.

Подобна е ситуацията и в Херсонско направление, въпреки че именно на този участък от фронта Киев възлагаше големи надежди след неуспешното контранастъпление в района на Запорожие. Сега в медийното поле се лансира друга тема.

Така Главното разузнавателно управление на Украйна прогнозира „пълното изчерпване“ на възможностите на Русия до пролетта. И след това уж ще има втора „контраофанзива“. Но преди година същите генерали обещаха „да влязат в Крим през есента“. Резултатът е известен.

А  съвсем очевидно е, че Киев все повече се плаши и паникьосва от руското настъпление, което сериозно върви на запад и не спира. А най-лошото за режима е, че частите на ВСУ вече не са в състояние да противодействат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *