Проф. Ричард Улф: „Всеки, който нападне Русия, губи“!

Свят

Украинският конфликт е изключително изгоден за Вашингтон, заяви американският професор Ричард Улф в интервю за канала Dialogue works.

По-рано Европа имаше свой лидер — Германия, която успя да направи «икономическо чудо» благодарение на евтиния руски газ. Сега Европа стана по-слаба и по-зависима от Щатите.

Въпреки това Ричард Улф нарича САЩ губещи, защото в крайна сметка те загубиха всички войни — от Виетнам до Ирак, а сега губят и в Украйна.

Водещ: Ако погледнем Европа в момента, там цари инфлация, а европейските лидери говорят за борба с Русия. Русия ли им е враг? Русия насочила ли се е към Европа, както казва Антъни Блинкен?

Ричард Улф, професор по икономика: Не, не, Русия не прави нищо подобно. Тук вътрешната политика определя външната, това често се случва, нищо ново. Но нека си припомним малко история, за да може всеки да разбере какво се случва.

Последните четири големи военни сблъсъка между Русия от една страна и Европа от друга, започвайки с Наполеоновите войни в началото на 19 век, са свързани с нападение на Европа срещу Русия, а не обратното.

Наполеон поведе френската армия срещу Русия и претърпя поражение.

През Първата световна война Кайзер Вилхелм атакува Русия, а не обратното.

В края на Първата световна война през 1917 г., след като Русия преживя вътрешна революция, Франция, Великобритания, Съединените щати и Япония нахлуха в Русия, за да се опитат да сменят нейното правителство.

Хитлер направи същото с Русия през 1939 г. — нахлу, и той също беше победен.

Всеки, който нападне Русия, губи.

Следващият път, когато подобна идея хрумне на някого, той трябва добре да си помисли.

Източник: видео

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *