Кирил Вътев скочи срещу украинския си колега Микола Солски. Вижте с какво се готви да ни залее Украйна

България отблизо

На фона на протестите на зърнопроизводителите у нас, Украйна ни пробутва 10 000 тира царевица. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се е скарал жестоко с украинския си колега Микола Солски на среща в Берлин. Това съобщава Narod.bg, позовавайки се на дипломатически източник.

Повод за свадата е открития лобизъм от страна на Солски за фирма, която да внесе у нас 250 000 тона некачествена украинска царевица, което ще се отрази изключително негативно на българските производители.

 

По системата за квотен режим с Украйна е подадено искане за внос в България на 250 хил. тона украинска царевица, което ни смущава. Това означава да влязат 10 000 тира или 100 кораба, заяви министърът на земеделието при откриването на българския щанд на изложението „Зелена седмица“ в германската столица, където е била и неформална среща с украинския му колега Микола Солски.

Според запознат със сделката новосъздадено дружество с 10 лева капитал напира да внесе рекордното количество царевица от Украйна. Далаверата вече е привлякла вниманието на НАП, след като нарочен сигнал е бил подаден от Министерството на земеделието, подчерта информаторът.

„Трябва да се проведат много внимателни разговори кой има нужда и кой колко загуби търпи вследствие на войната в Украйна и пазарната конюнктурна ситуация.

Такава задача е възложена на екип на МЗХ и в понеделник сутрин анализът трябва да е готов”, ясен бе земеделският министър Кирил Вътев, който откри българския щанд на международното изложение за хранително-вкусова промишленост, земеделие и градинарство „Зелена седмица Берлин 2024”, която е в периода 19-28 януари .

„Известно е, че в икономиката има печалба от мащаба, т.е. трябва ли всички да получат? Най-големите трябва ли да получат? И на тази база да се определи какви модулации трябва да се сформират, за да може да има бюджет и да бъдат подкрепени тези, които реално имат нужда“, подчерта Вътев.

В отношенията между Министерството на земеделието и храните и която и да било браншова организация няма никаква драма, със зърнопроизводителите също.

Известно е, че те доста изненадващо за нас, след приемането на бюджета, имайки предвид, че предходната година изключително коректно и толерантно отказаха украинска помощ, но поради много ниските борсови цени през тази година решиха, че могат и те да поискат компенсации за войната.

Затова в понеделник, 22 януари, от 16:30 часа в Министерски съвет е насрочена среща с тях“, обясни земеделският министър.

Официално излезе информация, че в Берлин Вътев имал среща с украинския земеделски министър Микола Солски, на която чужденецът твърдял, че на среща в Давос министър-председателите на двете страни са се договорили за конкретни зърнени сделки.

Тук вече се завихрил скандалът, тъй като Вътев посочил, че докато той не се срещне очи в очи с министър-председателя Николай Денков, не може да поеме никакви ангажименти.

„Ние искаме нашите производители, които търпят в момента щети на пазара поради дъмпинговите цени на Украйна, да бъдат защитени“, заяви българският министър по повод готвената сделка за 250 000 тона украинска царевица.

Кирил Вътев подчертал пред украинския си колега, че се създава огромно напрежение поради идеята за либерализация на търговията с абсолютно всички украински стоки. Солски отвърнал, че това не е вярно, но по думите на Вътев тепърва ще се изяснява истината.

България се представя на международното изложение в Берлин за 33-и път със собствен щанд от 143 кв. м, на който ще бъдат изложени продуктите на 11 производители. Те представят млечни и месни продукти, подправки, вина, биопродукти, пчелен мед, растителни масла и продукти с българско розово масло.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *