Социолог хвърли бомба: Обясни кои две партии ще са истинските печеливши на изборите!

България отблизо

При ниска избирателна активност ще спечелят ДПС и „Възраждане“, ако се мобилизират. Това коментира за „Твоят ден“ социологът Първан Симеонов от „Галъп“.

 

„Очертава се не толкова висока изборна активност. ПП и ГЕРБ имат сходни електорати, но ПП все още не са мобилизирали своя докрай. ГЕРБ е консолидиран, а ПП претърпя ерозия. Сега ПП има шанс да се превърне във втори полюс, като част от противопоставяне. Ако успеят да покажат, че са алтернативната опция на ГЕРБ, ще получат повече доверие“, подчерта Симеонов.

„Възраждане“ имат шанс при пределна мобилизация на електората си, в сравнение с не толкова голяма активност на избирателите на други партии. Резултатът БСП нито расте, нито пада. Те са в сражение с президента.

Ако избирателите се разколебаят между два авторитета, може да се откажат да гласуват.  ДБ е консолидирана и може би си връща част от подкрепата в дясната ниша“, заяви той.

По думите му ИТН и „Български възход“ имат шансове да влязат в НС, но всичко зависи от кампанията. „Има видима опасност България да остане без пълноценно управление, но много зависи как ще свършат изборите, политиците може да се стреснат. Формули има, но те са обвързани с компромиси“, прогнозира социологът.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *