Когато фактите говорят: Вицепремиерът Нинова разкри каква трябва да е официалната позиция на правителството за конфликта НАТО – Русия, според коалиционното споразумение!

България отблизо

Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия.

Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод напрежението НАТО-Русия и конфликтът в Украйна, съобщиха от пресцентъра на партията.

Друг въпрос също стои на дневен ред – напрежението по оста НАТО-Русия и конфликтът в Украйна. Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет.

Корнелия Нинова заяви, че иска да е ясно едно – този въпрос не е дискутиран в Министерски съвет и няма решение на правителството.

„Всички изразени дотук мнения са лични мнения. Ние досега не заявихме позиция, защото предстоеше нашият най-висок форум и беше добре да обсъдим този въпрос там.

БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО, това е факт. Но България е суверенна и независима държава и взима решенията си самостоятелно и вън от всякаква чужда намеса, независимо откъде идва. Ние не желаем да бъдем въвличани във война. Настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства. Искам да прочета какво е написано в коалиционното споразумение на настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия.

И също да помоля партньорите да се придържат към текстове, които сме подписали всички заедно. В правителственото споразумение пише следното: „Възстановяване на диалога с Русия в рамките на политиката на Европейския съюз и развитие на равноправни отношение, основани на принципите на международното право. Сфери на сътрудничество с Русия: икономика, енергетика, туризъм, култура и образование.

Подкрепа за Минския процес за дипломатическо разрешение на конфликта в Източна Украйна с мирни средства. Подкрепа в рамките на ЕС и НАТО за деескалация на противопоставянията в Черноморския регион.“

 

Това е от официалния документ на българското правителство за отношенията България-Русия“, категорична бе Нинова.

Tagged

1 thought on “Когато фактите говорят: Вицепремиерът Нинова разкри каква трябва да е официалната позиция на правителството за конфликта НАТО – Русия, според коалиционното споразумение!

  1. Когато един политик е наясно дори със сложни процеси като съвременните, посланията му към другите са също разбираеми. Този е логичният извод от позицията на К. Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *