Крахът е близо: US професор каза нещо за САЩ, което разбуни духовете

Свят

Всички световни империи не се сриват като паднали дървета. Вместо това те бавно отслабват, тъй като поредица от кризи изсмукват силата и увереността им, докато внезапно започнат да се разпадат. 

Такъв беше случаят с Британската, Френската и Съветската империя. Същото нещо се случва в имперска Америка, твърди Алфред Маккой, професор по история в университета Харингтън в Уисконсин, който е написал статия за политическото списание Salon.

Ерата на Америка след Студената война по-рано този век преживя собствена криза с катастрофалните нашествия в Афганистан и Ирак. Сега на хоризонта на историята се очертават още три имперски кризи – в Газа, Тайван и Украйна – които заедно могат да превърнат бавната имперска рецесия в твърде бърз упадък, ако не и евентуален колапс.

Независимо дали е успешно или неуспешно, управлението на кризи обикновено включва деликатен баланс между вътрешната политика и глобалната геополитика.

Сегашното тежко положение на САЩ обаче може да се обясни, поне отчасти, с нарастващия дисбаланс между вътрешната политика, която изглежда се разпада по шевовете, и поредица от сложни глобални катаклизми.

Независимо дали в Газа, Украйна или дори Тайван, Вашингтон на президента Джо Байдън очевидно не е в състояние да примири вътрешните политически интереси с международните интереси на империята.

 

И във всеки случай лошото управление на кризи само се влошава от грешки, натрупани в продължение на десетилетия, превръщайки всяка криза в пъзел без лесно решение или може би изобщо с такова.

По този начин, както индивидуално, така и колективно, лошото управление на тези кризи вероятно ще се превърне във важен маркер за евентуалния упадък на Америка като глобална сила както у дома, така и в чужбина, смята американският професор.

Като действащ президент, Байдън трябва да понесе тежестта на всяка промяна в ситуацията и последващите политически щети за себе си този ноември.

Ако това се случи по този начин, тогава в сегашния свят американската глобална хегемония ще изчезне с удивителна скорост и скоро ще се превърне в нищо повече от далечен спомен.

Tagged

1 thought on “Крахът е близо: US професор каза нещо за САЩ, което разбуни духовете

  1. Без демокрацията на краварите, света ще е много по мирен и добронамерен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *