Изненада: Европа влиза в спалнята на Борисов! Ето какво иска да открие!

Свят

Върховенството на закона и основните човешки права в България са тема на дебат в Европарламента, който се проведе днес.

Депутатите в Брюксел обаче искат да надникнат и в спалнята на премиера. „Барселонагейт“, записите и снимките на българския министър-председател, изтекли в последните месеци в публичното пространство, прибързаните промени в Конституцията – това са част от допълнителните темите, по които Европейският парламент иска да дебатира.

Инициатори на дебата са евродепутатите Радан Кънев от ДБ/ЕНП и Елена Йончева от БСП/ПЕС. Искането за дебата, официално депозирано в деловодството на ЕП от Радан Кънев през август, е подкрепено от 55 европейски депутати.

В демократичната история на България това е безпрецедентен дебат. Не организираме дебат срещу държавата, а в интерес на българските граждани, категорични са евродепутатите.

Политическа акция на евродепутати, решили да вдигнат авторитета си, нарече предстоящия дебат депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Дебатът е продължение на изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Неин председател е нидерландската евродепутатка Софи инт Велд. Групата е част от Комисията за правосъдие и вътрешен ред LIBE на Европейския парламент.

Депутатите в Брюксел искат да разберат още дали българският главен прокурор Иван Гешев работи по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов.

Евродепутатите се интересуват дали има разследвани и обвинени политици

– от опозицията или от управляващите, както и как правителството и прокуратурата  гарантират, че реформите, които формално са направени, ще се превърнат в реални резултати срещу корупцията.

Въпросите към правителството са свързани с предложенията за промени в Конституцията, реформата в прокуратурата, проблема с безконтролния главен прокурор.

Цитиран е годишният доклад на Съвета на Европа, че медийната среда се влошава, собствеността на медиите е непрозрачна.

Седмица преди днешния дебат България получи критики за състоянието на съдебната власт, безконтролността и безотчетността на главния прокурор и състоянието на медиите в доклада на ЕК за върховенството на закона в страните членки.

Комисията LIBE проведе заседание за ситуацията в България на 28 август, на което бяха поканени главният прокурор Иван Гешев и премиерът Бойко Борисов. На изслушването тогава присъства вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Преди заседанието на 5 октомври от прокуратурата изпратиха в Брюксел подробни отговори на въпросите на евродепутатите на цели 25 страници.

Премиерът Борисов не пътува за Брюксел.

Преди дни той се завърна от извънредното заседание на Европейския съвет, където получи подкрепа за действията на кабинета от председателя на ЕНП Доналд Туск.

Обсъждането днес е втора част от процедура, след като на 1 октомври Комисията по граждански свободи на ЕП LIBE одобри с 35 срещу 30 гласа проект за резолюция относно „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

Очаква се резолюцията да бъде гласувана окончателно от Европарламента на 8 октомври.

Освен темата за България, дебати в ЕП започват и по темата за новия механизъм за общо наблюдение на състоянието на демокрацията, правовата държава и основните права. Ще бъдат разгледани и условията, при които европейските средства ще бъдат ограничавани или спирани в случаи на погазване на върховенството на закона и корупция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *