Лавров разби Запада и каза от какво трябва да зависи новия световен ред!

Свят

Формиращата се нова глобална система не трябва да зависи от приумиците на западните страни, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров по време на форума „Примаковски четения“, предаде ТАСС.

„Вероятно глобализацията по американски е приключила. Да, неизбежно все още се преживяват някои остатъчни процеси, но успоредно с това се изгражда и нова финансова и логистична система, която няма и не трябва да зависи от приумиците и от чувството за превъзходство на нашите западни бивши партньори“, каза Лавров.

Той подчерта, че Русия би искала ЕС да бъде равноправна част от многополюсния свят, но за тази цел той трябва да се освободи от 100-процентовата си зависимост от САЩ.

В същото време Индия, Бразилия, страните от Персийския залив, регионалните обединения в Африка и Латинска Америка имат повече основания да бъдат равноправна част от многополюсния свят, отколкото Европейският съюз. Очевидно е, че европейските интереси не съвпадат с американските, каза руският външен министър.

Това, че Европа не може да защити интереси си, е „медицински факт“. Посещението на френския президент Еманюел Макрон във Вашингтон потвърждава това мнение.

Руският външен министър обвини Запада, че лъже за гаранциите, дадени от НАТО по времето на Михаил Горбачов и Борис Елцин, че няма да се разширява на изток и посочи, че има достатъчно доказателства в тази посока.

„Уважавани американски, германски и британски политици от онази епоха цитират себе си и свои колеги в мемоарите си, като потвърждават, че са били дадени устни, но клетвени, железни гаранции“, посочи руският министър.

Лавров каза, че Русия не е забравила, че съществуват и писмени ангажименти за неразширяване на НАТО, подписани на най-високо равнище. „Имам предвид срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), проведена през 1999 г. в Истанбул, на която беше фиксирана темата за неделимостта на сигурността“, напомни той. Става дума за това, че нито една страна или организация не може да укрепва своята сигурност в пространството на ОССЕ за сметка на намаляването на сигурността на други, поясни руският министър.

Лавров прогнозира, че НАТО бързо ще проникне и в Азиатско-Тихоокеанския регион, а след това ще предяви претенции към отбранителната си линия в Южнокитайско море.

Според него Западът се стреми да отслаби взаимодействието между Китай и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Южнокитайско море.

Лавров каза още, че „петорката“ от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) може да се превърне в съюз между 15 или 17 държави, ако приеме всички желаещи да се присъединят.

Той коментира и формата РИК (Русия, Индия и Китай), като изтъкна, че макар и да не е общоизвестно, външните министри от тройката продължават да се срещат. Провеждат се срещи и между министрите на енергетиката, на търговията и на икономиката, както и между много други представители на съответните правителства, допълни той.

За диалога със Запада

Западът спря да си сътрудничи с нас. Като цяло изгради стена, а ние просто работим с тези, които са готови за това. Когато в ръководствата на държави и структури на Запад дойдат по-далновидни хора, Русия ще бъде готова за сериозен диалог. В очакване на тази светла ера ние винаги сме готови да разговаряме с удоволствие с внятни хора от експертната общност.

Русия не прави трагедия от настоящата ситуация. Това е трагедия за западната цивилизация, за западната система на световен ред, която се опираше на принципите на глобализацията, предложени от американците, които напълно се дискредитираха като система, която не подлежи на обсъждане, и която не е в състояние да уважава и съхранява своите собствени принципи и механизми, наложени на всички останали“.

За конфликта в Украйна

Западните страни все още хранят надеждата да победят Русия на бойното поле. Москва ще бъде готова да разговаря, ако има сериозно предложение за спиране на украинския конфликт при изпълнение на „нашите абсолютно законни искания“.

За натиска на САЩ

Нашите надеждни партньори се опитват да бъдат изведени от правилния курс. Американците пътуват по целия свят без угризения на съвестта, <…> те буквално казват следното: „Русия загуби, не вземайте страната на губещия, ние ще победим (не Украйна, американците) и не се притеснявайте, ние знаем, че вие ​​понасяте някои щети от тези санкции, ние ще ви компенсираме с повече от всичко”.

Има редица държави, върху които това има „някакво психологическо въздействие“ и които могат да се поддадат на Вашингтон. Това е техен избор. Но в дългосрочен, дори в средносрочен план, този избор ще бъде губещ за икономическото им развитие и за собствения им суверенитет.

За ООН

Русия вижда, в получаването на Индия и Бразилия на статут на постоянни членове на Съвета за сигурност (СС) на ООН, добавена стойност на този орган, което няма да се случи, ако Германия и Япония получат такъв статут, защото Русия отдавна не забелязва „различие в позицията на тези две страни от позицията на САЩ и НАТО“.

Западът използва ООН „в тъмното“, прокарвайки идеи за конфискация на руски активи и трибунал срещу Руската федерация. Западът също така промотира резолюция за репарациите на Общото събрание на ООН. На Общото събрание на ООН беше отговорено, че „говорим изключително за морална и етична оценка на действията на Русия, това ще бъде точно такова политическо изявление“. Сега се опитват да направят същото и с нова идея за създаване на международен трибунал. Нито едно решение от този вид няма правна сила, юридическо е нищожно и не налага никакви задължения нито на Русия, нито на други страни, но дискредитира Генералната асамблея на ООН, нейния авторитет, нейната репутация и нейните функции.

За Сирия

Русия ще гарантира, че няма да има посегателства върху териториалната цялост на Сирия.

Източник БТА, „Гласове“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *