Британски наемник във ВСУ разказа за масово дезертьорство и кражби на оръжия ВИДЕО

Свят

Чуждестранните доброволци, които се бият в редиците на въоръжените сили на Украйна, масово дезертират заради страховития руски обстрел. Това разказа британският наемник Джоузеф Макдоналд в интервю за YouTube канала Lindybeige. Припомняме, че значителна част от ВСУ вече се състои от наемници.

 

„Имаше приблизително 600-700 души, една част от които се върнаха у дома, а останалите се преместиха в други части на Украйна. Далеч от фронта, където според тях, би било по-безопасно“, каза той.

Британецът нарече напускането на наемниците „дезертьорство“, но не уточни времевата рамка на това събитие. Според него, огромната част от наемниците се страхували да не попаднат под „ужасния обстрел“ на руската артилерия, минохвъргачки и танкове.

„Всеки, който иска да отиде в Украйна – не си мислете, че ще бъде толкова лесно. Който се изправи срещу руснаците, получава тежки удари. Не е като на компютърната игра Call of Duty. Артилерията постоянно нанася удари“, предупреди Макдоналд.

Не по-малко любопитен момент в разказа му е за това, как по време на движението на колони с военна техника, няколко камиона с оръжие и боеприпаси са изчезнали. „Как е възможно това“, възмущава се той.

Изчезнали са пушки M4, снайперски системи SCAR-H, картечници, противотанкови ракетни комплекси Javelin и огромно количество боеприпаси. Трябва да се каже, че въпросът, зададен от британския наемник, принадлежи към категорията на риторичните.

Проблемът с изчезването на западните оръжия в Украйна сега тревожи цяла Европа. Бойците и командването крадат, без да се срамуват и не се крият дори пред чужденци, а на Запад не напразно периодично изискват най-строги проверки и записи.

Интерпол вече регистрира няколко случая на попадане на западни оръжия в ръцете на престъпни групировки в Стария свят и дори в ръцете на международни терористични организации.

Военни експерти от различни страни предполагат, че по този начин Западът въоръжава деструктивни сили в различни страни, официалните доставки на оръжия, на които са забранени от международното право.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *