ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ: Ердоган печели убедително втория тур от изборите

Свят

Изборите за президент в Турция се следят с ентусиазъм от цял свят. Днес се проведе балотаж на президентските избори. Гласуването, което започна в 8 часа сутринта, приключи в 17 часа със затваряне на урните. Кандидатите за президент Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу се състезаваха на втория тур на изборите. 

 

Забраната за излъчване бе вдигната в 18:15 и започнаха да идват първите резултати.

Досегашният президент на Турция Ердоган печели втория тур от изборите за държавен глава. Това сочат първите предварителни резултати от преброените бюлетини.

За Ердоган са гласували 56.36%, а за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу 44,20% oт избирателите при 55,06% преброяване на гласовете, съобщи Анадолската агенция. Това прави 13 411 438 гласа за Ердоган срещу 10 383 312 за Кълъчдароглу.

При обработени 61,38 процента от бюлетините, Реджеп Ердоган води с 55,26 на сто от гласовете, а за съперника му Кемал Кълъчдароглу – кандидат на опозиционния Национален алианс, бюлетина са пуснали 44,74 на сто от турските избиратели.

При обработени 82,64 процента от бюлетините, Реджеп Ердоган води с 53,41 на сто от гласовете, а за съперника му Кемал Кълъчдароглу – кандидат на опозиционния Национален алианс, бюлетина са пуснали 46,59 на сто от турските избиратели.

По информация на държавната телевизия ТРТ избирателната активност е била малко над 84 на сто.

Гласуването на втория тур от президентските избори приключи точно в 17 ч. Избирателните секции във всички 81 окръзи в страната бяха отворени в 8 ч. В страната и в чужбина бяха разкрити общо 191 884 секции. Право на глас имат 64 милиона турски граждани.

Президентът и кандидатът за държавен глава на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул, а неговият съперник – кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, упражни правото си на глас в Анкара.

Мерките за сигурност в цялата страна, включително в столицата Анкара, са засилени.

Президентът Ердоган призова поддръжниците си „да охраняват урните“, докато не бъдат преброени гласовете.

Милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президент на страната и членове на 600-местния парламент. Народният алианс на Ердоган спечели мнозинство в парламента над опозиционния Народен алианс на шестте партии. Но президентската надпревара се насочи към втори тур, тъй като нито един кандидат не получи обикновено мнозинство, или 50% от гласовете, въпреки че Ердоган водеше.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *