Лидия Шулева посече Сачева: Защо не кажете на българите истината, че пенсиите ще се намалят?

България отблизо
Нещата вече са такива, че дори средните доходи не са достатъчни за една издръжка. Необходимост от детски надбавки имат хората с много ниски и средни доходи. Богатите българи нямат нужда от тях. Това мнение изрази бившият социален министър Лидия Шулева.

Тя смята, че трябва добре да се помисли как да се действа и спрямо пенсиите.

„Факторите, които влияят на парите във втория пенсионен стълб са прекалено много. От една страна тези капиталови схеми се правят за дълъг период от време – обикновено 40 години, колкото е трудовият стаж. Когато е въвеждана тази система се е смятало, че 20 години са добър срок, но се оказа, че те са белязани от две кризи и срокът не е достатъчен да се компенсират неравномерностите в доходността, която се получава“, обясни тя.

Шулева прогнозира, че при втория стълб ще се получат за първата кохорта по-ниски пенсии.

Трудно ще се осъществи доплащане от държавата, предполага още тя.

„Капиталовите схеми означават пари, които са там, но когато парите ги няма, а тях ги няма заради това, че вноската е много ниска, те няма откъде да дойдат. Наистина не трябва да се постулира нещо, което е било преди 20 г., да се постулира днес. Повдигат се минималните пенсии, но в момента средните пенсии са 30% от осигурителния доход. Това смачкване на средните пенсии е изключително голям проблем, за който не се говори“, коментира още Лидия Шулева.

„Има едно решение пенсията от НОИ да бъде намалена с 20%, което е несправедливо. Това намаление засяга целия период на осигурителен стаж, тези хора ги ощетяват за половината от времето, в което са внасяли пълна вноска. Пенсията, която хората получават от НОИ, се формира от 33% субсидия на държавата. Така държавата участва като осигурител. Когато се изчислява този процент, тази субсидия се премахва и изведнъж тези хора, родени след 1959 г. се ощетяват от тази вноска на държавата“, обясни също бившият социален министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *