Лукашенко разкри защо Путин изтегли танковете от Киев, докато Зеленски се криеше в мазето

Свят

Президентът на Беларус Александър Лукашенко в откровено интервю за украинската журналистка Диана Панченко разказа, как всъщност са се развили събитията около Киев в началото на руската специална военна операция в началото на 2022 г.

Това съобщава беларуската информационна агенция БЕЛТА.

„Действително ставаше дума за няколко дни. Ако руснаците бяха завзели Киев представяте ли си, каква война щяхте да имате? Войната вече щеше да е приключила.

Журналистката обръща внимание, че в Украйна е прието да се смята, че Зеленски е защитил Киев и украинската армия е отразила нахлуването на руските войски.

„Това е приказва и нищо повече от това. Всичко това е създадено навярно от медиите и самия Зеленски, за да покаже своя героизъм. Аз лично се оказах между Путин и някои сили в Киев, които вече се бяха съгласили, както казват немците, на „хенде хох“ („Горе ръцете!“, в смисъл, „Предавам се“, бел. ред.). За да оцелеят. И аз имах разговор с Путин във връзка с това. И Путин ми каза: „Знаеш ли, това (превземането на Киев) може да стане мигновено, но ще загинат огромен брой хора“.

Лукашенко разказа, че украинските войски са изкарвали на улиците не само танкове, но и реактивни системи за залпов огън. При това се криели зад детски градини, училища, болници, други социални обекти.

„Как, ми каза Путин, можем да воюваме по военному с тях. Ето, казвам провеждаме прецизна операция. Ние сме в предградията на Киев, не можем да удряме като тях, безразборно. Тоест, той преживяваше това, че ще е наложи там да воюват така, че на мястото на училището да не остане нищо“, разказва подробно беларуският лидер.

Той отбеляза, че точно по този начин украинската страна е действала и в Артьомовск (Бахмут), което потвърждават и бойците от ЧВК „Вагнер“.

„И в разговора Путин ме пита: „Ти как би удрял в Киев по тях, ако те са скрити зад училища и детски градини?“ Предавам ви нашия разговор почти дословно. Тоест, той имаше опасения. Друг на неговото място би казал: „Слушай, върви война. Ако си започнал война – воювай“. И той каза истината, когато заяви: „Ние още не сме започнали“, отбеляза президентът на Беларус.

„Няма да говоря за причините. Вие, навярно знаете, че руските войски, които бяха в покрайнините на Киев, се оттеглиха. И никакъв Зеленски там нищо не е отразявал. Путин ги изтегли тези войски. Какво и как той (Зеленски) е защитил? Да не е разбил там руската армия? Не. Затова напразно си приписва този подвиг, който не се е случвал. Путин оттегли тези войски от Киев, а той (Зеленски) през това време стоеше в мазето, Диана. Твоят Зеленски по това време седеше в мазето. Той нищо и никога не е отблъсквал. А военните виждаха как ще завърши това“, обобщава Лукашенко.

Самата Диана Панченко признава пред ТВ канала ОНТ, че е изключително впечатлена от интервюто с Лукашенко.

„Общувала съм с всички украински президенти. И, разбира се, като журналист съм слушала много интервюта с политици от най-различен мащаб. По правило политиците от такъв калибър говорят със заучени фрази, говорят това, което трябва. Говорят като функция, а не като човек, който иска да изкаже определено послание“, отбелязва Панченко.

По думите ѝ интервюто с Александър Лукашенко е един от уникалните случаи, когато освен с президента ти общуваш и с човека.

„Това беше интервю с човек, който честно отговори на въпросите, които днес вълнуват не амо беларусите, но и украинците, жителите на Русия е вероятно цяла Европа. Защото живеем в сложни времена“, подчерта украинската журналистка.

„За честта на пресслужбата (на Лукашенко, бел. ред.) трябва да отбележа, бях удивена, че нямаше предварително съгласуване на въпроси, никой не искаше да показвам окончателно монтираната версия на интервюто,“ обяснява Диана Панченко.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

1 thought on “Лукашенко разкри защо Путин изтегли танковете от Киев, докато Зеленски се криеше в мазето

  1. Казал е истината за наркомана, който се криеше в мазето. Русия оттегли танковете. Причините само те си знаят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *