Лукашенко проговори за гибелта на Пригожин! Ще се смаете какво каза

Свят

Президентът на Беларус Александър Лукашенко за първи път коментира смъртта на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. 

 

„Предупреждавах Евгений Пригожин да внимава и настоявах „Вагнер“ да остане в Беларус“, каза той, предава Ройтерс.

Президентът обясни, че неколкократно е предупреждавал Пригожин за възможността да бъде извършено покушение. Въпреки това президентът не Беларус не допуска Владимир Путин да стои зад самолетната катастрофа, в която загина ръководителя на „Вагнер“.

„Познавам Путин. Той е човечен, много спокоен. Абсурдни са спекулациите, че той е поръчител. Путин никога не прави такива неща. Той принципно е против тероризма във всичките му форми. А убийството е много непрофесионално извършено“, подчерта Лукашенко.

Президентът каза още, че по-рано тази година е научил за подготовката на покушение срещу Пригожин. Той е предал информацията в Кремъл, а руският президент на свой ред е предупредил бизнесмена.

„Ще ви дам само още един пример. Последния път, когато летяхме до Емирствата (през януари-февруари), получих много сериозна информация от мои източници за покушение срещу Евгений Пригожин.

В рамките на два часа, по мое указание, намериха руския посланик в Емирствата и го извикаха при мен. Предадох му шифрограма до Кремъл, до Путин и Бортников (ръководител на ФСБ) за подготвяно покушение срещу Пригожин“, заявил Лукашенко.

По думите на беларуския президент, известно време по-късно той е проверил дали информацията е стигнала до Путин. Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин е потвърдил, че руският президент го е предупредил за предстоящото покушение.

Според него „Вагнер“ ще продължи да действа, но на територията на Беларус.

Лукашенко каза още, че шефът на „Вагнер“ никога не е искал от него гаранции за сигурността си. По думите му, между него и  Пригожин никога не е имало разговор в този дух.

„За да отговоря директно на този въпрос: не съм и длъжен да гарантирам сигурността на Пригожин“, каза президентът на Беларус.

Кремъл опроверга слуховете, че стои зад смъртта на Пригожин, като ги окачестви като „спекулации“. „Това е абсолютна лъжа“, каза по този въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *