Мария Захарова към САЩ: Политическата агресия никога не е променяла решенията на Русия! Ще загубите!

Свят

Призивът на САЩ към ЕС и Германия да наложат мораториум върху изграждането на газопровода „Северен поток 2“ е политическа агресия, която може да постигне обратен ефект. Молете се да не стане така.

Това заяви безапелационно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова във „Фейсбук“, призовавайки Вашингтон да играе според правилата, цитира думите й “Российская газета“.

По-рано изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Германия Робин Куинвил заяви, че проектът за газопровода е насочен към „заобикаляне на Украйна и разделяне на Европа“.

 

„Някаква фантастика“, отбелязва Захарова, припомняйки, че през 2014 г. The Washington Times публикува статия с точно противоположното заглавие: „Администрацията на Рейгън предупреждаваше, че доставките на руски газ през Украйна ще отслабят Запада“.

В статията се твърди, че през 1981 г. съветници на държавния глава призовават да се противопоставят на нов тръбопровод от богатите на петрол и газ региони до Европа. Тогава сътрудниците на Пентагона в Белия дом заявиха, че стратегията на САЩ е насочена към ограничаване на икономическия лост на съветското влияние на Запад.

Според Захарова това е дихотомия. Руската тръба, когато и където и да отиде, без значение с какви договори е легитимирана, в продължение на десетилетия предизвиква само една реакция от страна на САЩ – политическа агресия и незаконно противодействие. Ако искате да бъдете отговорен играч в международната икономика, трябва да играете по правилата, припомни Захарова думите на Кондолиза Райс в контекста на руския газ (The Washington Times, януари 2006 г.). „Времето върна САЩ към собствения им апел“, заключи говорителят на руското външно министерство.

По-рано и двете камари на Конгреса на САЩ се съгласиха с проект на бюджет за отбрана за финансовата 2021 г., който предвижда разширяване на санкциите срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Тези санкции заплашват европейските компании, участващи в изграждането на газопровода, и са в противоречие с международното право, заяви говорителят на Европейската комисия Петер Стано. Този документ беше критикуван и от представители на германския бизнес, които са най-застрашени от подобни ограничителни мерки. В Русия новите санкции срещу газопровода „Северен поток-2“ се считат за проява на нелоялна конкуренция, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *