Изненада: „Файненшъл таймс“ сложи България в групата за напускане на ЕС до Унгария и Полша!

Свят
Трябва ли да стоят в ЕС страни като Полша, Унгария, а по всичко изглежда и България, които не искат да приемат, упорито натрапваните им, „европейски ценности“? 

Честите сблъсъци на Полша с Европейския съюз, откак управляващата партия „Право и справедливост“ дойде на власт преди пет години, винаги са имали потенциала да предизвикат дебат за бъдещето на страната в блока. Сега Варшава спори с Брюксел за бюджета и пакета за възстановяване на ЕС за 1,8 трлн. евро общо. Това обаче разпалва нова дискусия за евентуалното излизане на Полша от блока, пише „Файненшъл таймс“ в свой анализ, съобщава  Investor.бг.

 

Миналата седмица, след като Полша и Унгария заплашиха да наложат вето на многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване, в знак на протест срещу план на ЕС за обвързване на достъпа до еврофондове със спазването на така нареченото „върховенство на закона“. Консервативното списание Do Rzeczy пусна на първа страница заглавие „Трябва да кажем на ЕС: Баста!“ и материал „Polexit – имаме право да говорим за това“.

 

Редакторът на Do Rzeczy Павел Лисицки, спори за върховенството на закона и „произволното разширяване“ на правомощията на Брюксел и желанието му да оценява държавите членки като една от причините да се разглежда Polexit. Той също така цитира „все по-безсрамния опит на ЕС да натрапва ЛГБТ идеологията върху Полша“, подчертавайки убеждението на полската десница, че либералните ценности на блока представляват основна заплаха за традиционната католическа идентичност на страната.

 

Въпреки нарастването на напрежението, поне в краткосрочен план има малка перспектива Полша да напусне ЕС. Проучванията на общественото мнение показват, че че поне засега поляците искат страната им да остане в блока.

 

И макар че управляващата „Право и справедливост“ е в постоянни сблъсъци с Брюксел, депутатите на партията също декларират, че засега нямат желание страната им да излиза от блока.

 

По-малко ясно е как ще се развие дебатът за бъдещето на Полша в ЕС в дългосрочен план. Свободите, които ЕС дава на поляците – да учат и работят в чужбина, остават популярни, както и еврофондовете, които помагат за захранването на полската икономика през последните 15 години. За много от по-възрастните поляци членството в ЕС символизира и обръщането на страната на запад след 40 години съветско господство.

 

Опонентите на „Право и справедливост“ обаче, се опасяват, че сблъсъците с Брюксел и многократните „изстрели“ към ЕС могат в крайна сметка да изместят общественото мнение срещу блока и един ден да изведат Полша по същия път, по който мина Великобритания. Партията и съюзниците и, не затрудняват особено опозицията да изложи този аргумент. Президентът Анджей Дуда определи ЕС като „въображаема общност с малко последици за нас“, премиерът Матеуш Моравицки наскоро предупреди, че блокът рискува да се превърне в „олигархия“ и че плановете му да обвърже финансирането с върховенството на закона може да доведе до неговия колапс.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *