Мария Захарова обяви какво трябва да направи Байдън, за да укроти бунтовния щат Тексас

Свят

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, на фона на бунта на щата Тексас срещу мигрантската и наркотична криза, предизвикана от Вашингтон, иронично предложи на американския президент Джо Байдън „да събере международна коалиция“ за „освобождаване“ на тексасците.

„Време е американският президент, в най-добрите традиции на своя предшественик Барак Обама, да обяви: „Тексас трябва да си отиде“ и да събере международна коалиция, за да „освободи“ жителите на размирния щат в името на демокрацията“, написа Захарова в Telegram.

През август 2011 г. президентът на САЩ Барак Обама, говорейки за сирийския президент Башар ал-Асад, каза, че „Асад трябва да си отиде“ („Асад трябва да подаде оставка“) като част от политическото уреждане на конфликта в страната.

На 22 януари Fox News съобщи, че Върховният съд на САЩ е решил да премахне 30-мили (около 48 км) телена ограда на границата между САЩ и Мексико в Тексас, поставена като част от борбата срещу притока на мигранти. Решението на съда позволява на граничния патрул да реже теловете по границата на Тексас с Мексико по всяко време.

В отговор Националната гвардия на Тексас блокира агентите на федералните гранични патрули и не ги допусна да влязат на границата с Мексико по река Рио Гранде за да режат телените ограждения. Държавните власти многократно са заявявали, че администрацията на САЩ не охранява добре границата, което е довело до увеличаване на броя на нелегалните мигранти, наркотиците, джихадистите и престъпниците . Тексас започна да изпраща мигрантите с автобуси до големите американски градове, включително Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго.

На 27 януари бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече ситуацията, създадена на границата с Мексико поради притока на нелегални мигранти, „оръжие за масово унищожение“ на страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *