Математикът Велков: Смъртните случаи скочиха, защото правителството закъсня!

България отблизо

„Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни –  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността“.

Това каза математикът Петър Велков в ефира на „България ON AIR“.

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи. „За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне.

Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни“, допълни Велков.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

„Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави – Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях – рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност“, каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация. „Една от причините да се стигне до локдаун – хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки“, категоричен бе той.

loading...

Tagged

2 thoughts on “Математикът Велков: Смъртните случаи скочиха, защото правителството закъсня!

  1. Продаем медицинские перчатки со склада в Китае. Цена за пачку 610 р/100 шт., Компания Азия-Трейдинг, Екатерина тел. 89147086066

  2. Перчатки нитриловые Wally Plastic – товар высокого качества и поставляется прямым поставщиком. Доставляем в регионы через транспортные компании.
    Тел: +79147116482 Дмитрий

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *