Мая Манолова остро: ИТН се включи в атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет!

България отблизо

„Има такъв народ“ участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет“.

 

Това заяви пред NOVA председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Според нея, не е случайно, че от партията на Трифонов се опитват да се „прикрепят” към Румен Радев.

„Ще разберем доколко са искрени в своята позиция, ако с третия мандат бъдат предложени служебните министри. През отношението към служебните министри ще се види дали наистина подкрепят президента”, смята Манолова.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!” не са водили разговори с „Има такъв народ” по отношение на третия мандат, нито относно оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов.

„Решението му е абсолютно безпрецедентно. След като той не желае да бъде премиер и сам оттегля кандидатурата си, няма как да бъде гласувано в пленарна зала и да бъде накаран да изпълнява роля, в която не желае да влезе. Този правен казус, който тепърва ще бъде обсъждан, тълкуван, сигурно ще се стигне и до Конституционния съд, не е основният проблем, пред който сме изправени. Предизвикателството е друго – дневният ред на хората и това, че сме на прага на криза, предизвикана от безотговорните действия на „Има такъв народ”, каза още Манолова.

Според нея предателство би имало, ако се гласува „кабинет марионетка” и се пренебрегнат очакванията на хората от протеста. Тя подчерта, че има важни проблеми, които спешно трябва да бъдат решени.

„Необходимо е да върнем политическия диалог и нормалността в отношенията между парламентарните формации. Трябва да има разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Трябва да бъде направен опит, независимо на кого бъде даден третия мандат,  да има стабилен кабинет, който да заложи на успешните министри от служебното правителство и в който да няма партийни лица за министри. Хипотеза, при която партиите да дадат крачка назад, за да може България да тръгне напред. Този кабинет няма как да има по-дълъг срок от преодоляването на кризисната ситуация, именно насочен мандат за 6-8 месеца, в който дневният ред на хората да стане дневен ред на парламента”, обясни Манолова.

Според нея третият мандат е възможен, само ако има разбирателство между партиите извън ГЕРБ и ДПС. А това на кого ще бъде връчен, Манолова определя като технически въпрос. За ИБГН няма значение, кой ще го получи, ако той има волята да се заеме с проблемите на хората и в кабинета влязат част от служебните министри и представители на гилдиите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *