Мика Зайкова отсече: Сега не трябва да влизаме в еврозоната!

България отблизо

За рисковете от евентуалното влизане в чакалнята на еврозоната и приемане на еврото се изговориха много неща. Но позицията на икономическия експерт Мика Зайкова е непроменена и досега.

„Можем да влезем в еврозоната, но въпросът е защо да влизаме сега, когато самата еврозона е в тежко състояние“, съвсем логично пита експертът.

Въпросът на Мика Зайкова е напълно резонен. Защото не само еврозоната, а и целия ЕС се раздира от противоречия. И няма как да е другояче, след като в една кошница са събрани почти 30 държави, които имат различни, а често и противоположни интереси. И всеки дърпа чергата към себе си, както в шедьовъра на именития руски баснописец Иван Крилов, „Орел, рак и щука“.

Евросъюзът се тресе, еврозоната е в тежко състояние, нищо не дава гаранции, че този съюз ще оцелее. И то по простата причина, че освен различията между държавите, всеки гледа да избяга от ЕС, заради това, че Брюксел се опитва да командва страните като свои васали. А това не се харесва на никой. Точно по тази причина, страните, които са най-близо до еврозоната – Унгария, Чехия и Полша – изобщо не искат да влизат в еврозоната. И не искат да губят своя суверенитет.

Аз по никакъв начин не съм сигурна в курса на лева, продължава икономическия експерт Зайкова. Той може да се промени в самата чакалня или след като влезем.

Значи какво излиза?! Един от най-добрите български икономически експерти казва същото като проф. Стив Ханке. Ако влезем в чакалнята на еврозоната, курсът на лева ще рухне. И нашите спестявания ще отгърмят. Отначало може курсът на лева да рухне с 15%, но после постепенно ще се срине изцяло. Това ни каза проф. Стив Ханке, това ни казва и Мика Зайкова.

„А и никой не е казал, че ще влезем в еврозоната след една година. Това може да стане чак след две години и тогава кой ще се сети какво решение е било взето сега за курса на лева към еврото. Та до тогава може състава на парламента да се промени коренно“.

Така обобщава Мика Зайкова своите притеснения от напъните на управляващите, начело с Борисов да ни натикат насила в чакалнята на еврозоната и да ни принудят да ликвидираме нашата национална валута, както и валутния борд.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *