Мира Радева: Защо политиците лъжат, че ваксините са безплатни? Защо си играят точно в момента на демокрация?

България отблизо

Демократичния свят отстъпи от разбиранията си какво и как трябва да прави. Трябва да кажа, че разделям мерките в две посоки – едната е чисто правният проблем и здравеопазването. Това заяви в ефира на Нова телевизия социоложката Мира Радева.

„Това, което направи здравеопазването в света е за поклон. Тези хора дадоха много жертви. Освен това аз съм голям привърженик на ваксините. Политическият аспект обаче е ужасяващ. Политиците влязоха като слон в стъкларски магазин“, каза тя.

В студиото бе и пулмологът Александър Симидчиев, който се яви като контрапункт на социоложката:

„Комуникацията е много важна. Едното наистина е медицинският проблем, но другото е комуникацията. Трябва да се създава позитивно-социална дистанция. Хората сами трябва да разберат защо я правят, а не да им се налага отвън“, каза той.

По думите му, ако хората са имали доверие в мерките, са щели сами да пожелаят да са по-изолирани.

Радева се противопостави:

За година ни отнеха усещането, че живеем. Хората не могат да имат доверие, когато централизирано им се говори едно нещо. Българинът има една поговорка, която в случая е оправдана – „Он, че ми каже“. Именно този скептицизъм ни помага да се оцелее“, каза тя.

„Хората са си понесли разсадите да си садят домати на Великден и ти да ги спираш на КПП-тата – това е глупост“, смята Радева. 

Според нея е здравословно да садиш домати и да седиш с приятели. По думите й не е имало логика в политическото поведение.

„Китай е авторитарен. Защо когато Ухан затвори и целият демократичен свят затвори“, запита тя.

По думите й ние сме социални същества и съществуваме и чрез думите.

Симидчиев също се намеси в разговора. Според него не сме се научили как да управляваме скептицизма и недоверието.

„Гледайки назад, винаги може да мислим и за по-добри варианти. Понякога първосигнално взимаме едни решения. Важното е да се учим от грешките и да ги осъзнаваме бързо“, призна той.

Радева обаче възропта и срещу ваксините: „Те не са безплатни, щом аз ги плащам от данъците си. Не е редно да ме изнудват да се ваксинирам“, каза тя.

Според Симидчиев здравната система непрестанно се развива, а данните се следят.

„Пандемичният процес винаги води до много повече жертви, отколкото дадохме тази годината. Науката направи много още по време на пандемията. В Израел вече имаме ясни послания какво се случва като се направи ваксина по време на пандемия“, каза той.

„Трябва да гледаме напред, а не назад. За последните три седмици имаме прогресивно нарастване на броя на случаите. Процентът положителни от направените тестове показва, че пандемичният процес далеч не е угаснал“, заяви пулмологът.

Той призова да се хванем за ръце и да правим нещата така както трябва.

По думите му има два вида мерки – които ограничават скоростта на нарастване – това са дистанцията и маските, а вторите са тези, които помагат за намаляване на заразата и това е ваксинирането. „Израел е примерът за всичко това“, добави той.

„При всички положения трябва да работим с данни и да обясняваме достатъчно на хората. Когато говорим за преяждане с информация, за съжаление 2/3 от тази информация е недоразбрана или неистинска. Трябва ценната информация да стига по-добре до широката публика“, каза Симидчиев.

Tagged

1 thought on “Мира Радева: Защо политиците лъжат, че ваксините са безплатни? Защо си играят точно в момента на демокрация?

  1. Този, Симидчиев , е един бърборко, където не го сееш там никне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *