Мира Радева скандално: Не е вярно, че българите в чужбина искат да гласуват! 99 процента изобщо не отиват до урните!

България отблизо

В чужбина живеят един милион българи, но те не искат да гласуват, защото са  интегрирани в други общности. Гласовете, които идват от чужбина са 50, 60, 100 000 гласа. Това заяви социоложката Мира Радева.

Ние турските гласове не ги искаме, искаме западноевропейските и американските, но те системно не гласуват – защото трябва да пътуват и защото не им е важно кой ще управлява страната. Това са хора с друг дневен ред и мислят за бъдещето си по друг начин, не като българи. Но това трябва да се разбере.

Говори се за разни предизборни манипулации, но те не са верни. Размахват ги политици.

Дори Мая Манолова я слушам, това е възмутително, защото е доказуемо. Непрекъснато се казва – „те купуват циганските гласове“, но нали години наред съм правила изследване как гласуват т.н. „ромски секции“. Това изследване е върху реалния вот, просто вземате резултатите и ги сравнявате, и какво се оказва, че този, който най-много крещи, най-много се е опитвал да купува гласове. Истината е, че тези секции винаги гласуват шарено и че това шарено гласуване винаги се отклонява в някаква степен от националния вот, но не е драматично. Най-силно присъствие там, дали заради близостта на идеологията, дали заради финансови подбуди, дали заради кариерно развитие, най-много в тези секции гласуват за ДПС. След това гласуват най-много за големите партии – за ГЕРБ и БСП, но няма да намерите нито една ромска секция, която 100% да е гласувала за една партия. Тогава Мая Манолова да ми каже, че в София била загубила изборите, защото ромските секции били купени… Съжалявам, но да погледне статистиката. Според статистиката не може няколко големи секции да обърнат вота на София. Това е нелепо, защото се внушава на млади и компетентни хора, които могат да направят съответните проверки, на тях се внушава – „не се занимавайте“. Целта е политиката да се запази в определен кръг.

Дори да е имало такива манипулации, те не могат, особено при пропорционалната система, да повлияят. При кметовете влияе и един глас. Но при избори на национално ниво, когато и самият Румен Радев бе избран с 60%, то е смешно да каже, че тези избори са манипулирани. Много сте права, екзитполовете винаги съвпадат с окончателните резултати, а те се правят от различни агенции и дават отклонение от 1%, правят се представителни извадки. Но тук пак се заиграва, че социолозите са купени. Добре, те са купени от всички едновременно ли?! Значи всички са в общия заговор! Много безотговорно подобно говорене, защото рушим бъдещето си.

„Атака“ говорят за разминаване с 600 000 гласа в списъците на ГРАО и ЦИК… Да, но това социолозите отдавна сме го казали. Отдавна предлагаме – направете, както е в западните страни, както е в Германия или Франция, направете активна регистрация. Защо спекулират с тези гласове?

Човекът може да е бил в чужбина и да се е върнал да гласува.

Или пък изобщо да не знае, че още стои в някакъв списък.

Това вина на партиите ли е, или на някои служби, които ги мързи да си актуализират списъците?

/Изказването на Радева е от интервю на сайта Трибуна.бг/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *